Mit selvværd er meget lavt

Du er i gang med at øve dig i at behandle dig selv med mere omsorg og måske i virkeligheden blot mere rimeligt, så der bliver en sund balance. At tilfredsstille egne behov er ikke det samme som at være egoistisk.
Du er i gang med at øve dig i at behandle dig selv med mere omsorg og måske i virkeligheden blot mere rimeligt, så der bliver en sund balance. At tilfredsstille egne behov er ikke det samme som at være egoistisk.

Kære Suh.
Jeg har i øjeblikket stærkt fokus på at arbejde med mit selvværd, som er alt for lavt.
Jeg har bl.a. gået hos en coach og fået vejledning der. Noget af det, jeg skal være opmærksom på, er at gøre gode ting for mig selv, selvforkælelse, som min coach kalder det. Det er faktisk rigtig svært, både fordi jeg er komplet uerfaren med det, men også fordi jeg får så dårlig samvittighed over det.
Den tid jeg bruger på mig selv kunne jeg måske have brugt på at gøre noget godt for andre? De penge, jeg bruger på ”selvforkælelse”, kunne jeg have velsignet nogle andre mere værdigt trængende med? Og så videre.
Hvad er din holdning til det?
Kh Helle

Kære Helle
Vi kan og skal ikke alle være Mother Theresa, men samtidig er det min holdning, at vi alle har et socialt ansvar for de mennesker, vi lever iblandt. Hvordan vi udlever denne balancegang i praksis, er den enkeltes eget ansvar at vurdere, og vi skal passe på ikke at dømme hinanden – eller os selv.
Hvad der dog er sikkert, er, at når du har et alt for lavt selvværd, har det skidt med dig selv, så er det både rimeligt og nødvendigt, at du prioriterer energi (og penge) til at arbejde med det, så du kan få det bedre.
Jeg bryder mig dog ikke så meget om begrebet ”selvforkælelse”, fordi der knytter sig nogle associationer til, som ofte får os til at tænke på noget, der ikke er nødvendigt – noget ekstra, som gøres af rent og skært overskud. Fx som når man ”forkæler” sit barn ved at give det en stor is midt på ugen – det er lækkert og glædeligt, men bestemt ikke nødvendigt.
Sådan er det jo ikke i din situation. Du er i gang med at revurdere, hvordan du behandler dig selv, fordi det er absolut nødvendigt – du har det skidt!
Når du derfor bevidst er i gang med at øve dig i at behandle dig selv med mere omsorg og måske i virkeligheden blot mere rimeligt, så er der tale om en stræben efter en sund balance. At tilfredsstille egne rimelige behov er ikke det samme som at være egoistisk.
Vi skal passe på ikke at blande tingene sammen – gøre os umage med at skelne. Man kan sige, at du er i gang med at øve dig i at forholde dig til dig selv, som du tilsyneladende finder det naturligt og nemt i forhold til andre – med omsorg og med omtanke.
Men ja, man kan som bekendt ikke både blæse og have mel i munden samtidig. Der ligger derfor måske en anden læring i din aktuelle proces: Du skal lære ”at gå glip af”. Alt for mange mennesker går ned med stress eller får depressioner, fordi de ikke mestrer den kunst det er at kunne gå glip af noget. Det være sig profit, ønskværdige oplevelser eller muligheder for at være god. Hvis vi dog skal nå alt, udnytte alle tænkelige muligheder, så brænder vi sammen.
Dit blik og dit hjerte for at hjælpe andre er vidunderligt. Men måske er din iver efter at hjælpe andre nogle gange blevet lidt tvangspræget? Og måske er der endda, hvis du kigger rigtigt god efter, nogle egoistiske motiver?
Gør du det måske nogle gange primært for din egen skyld, for at undgå at få dårlig samvittighed? Eller for at du skal føle dig god? Fordi det er din strategi at præstere dig til at være god nok? Dit værd skal findes et helt andet sted.
Du er skabt vidunderligt og elsket af Gud, som du er – og mon ikke der også er mennesker omkring dig, som elsker dig, som du er? Så fortsæt du blot dit arbejde med at blive dygtig til at behandle dig selv rigtig godt.
Hilsen Suhd.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);