Stadig mindre trosfrihed i Tyrkiet
Hadkriminalitet, fysiske angreb og trusler mod kristne og andre minoriteter er øget de seneste år, uden at Tyrkiets myndigheder griber ind, siger vinderne af Stefanusprisen 2016.
Stefanusprisen (fra den kristne menneskeretsorganisation Stefanualliansen) gik i år til to tyrkiske akademikere, Dr. Mine Yildirim og Dr. Aykan Erdemir. De to har ifølge komitéen hver på sit felt gjort en fremragende indsats for tros- og samvittighedsfriheden.
Yildirim er aktivist og menneskerettighedsforsker med speciel ekspertise i international beskyttelse af trosfrihed. Hun har bl.a. grundlagt ”Freedom of Belief Initiative” i Tyrkiet. Erdemir er aktivist, forsker og tidligere parlamentspolitiker. Han bruger bevidst sin position i kampen mod diskriminering, forfølgelse og hadkriminalitet.
– Tyrkiet er et sekulært land, men vi ved, at i praksis har den sunni-muslimske majoritet overtaget, og andre religiøse minoriteter får ikke nødvendigvis ligeværdig behandling, siger Erdemir. Han er selv sunnimuslim og sat i det tyrkiske parlament indtil 2015 for Det republikanske folkeparti, Tyrkiets største oppositionsparti.
– Vi oplever ikke bare systematisk diskriminering af religiøse minoriteter, men også hadkriminalitet rettet mod disse minoriteter og en kultur af manglende retsforfølgelse af dette, siger han.
Religions-rubrik på ID-kortet
Tyrkiske muslimer, som konverterer til kristendommen, oplever chikane og trusler. 99% af den tyrkiske befolkning er muslimer.
– Siden det at være muslim og den muslimske identitet er så vigtigt i tyrkisk kultur, bliver det meget vanskeligt for personer, som vælger at forlade islam og blive fx ateister eller kristne, siger Yildirim. Hun tilhører selv en lille gruppe anglikanske kristne i Tyrkiet.
De nationale ID-kort i Tyrkiet har en speciel rubrik for religion.
– Mange jeg har snakket med, som har konvertert fra islam eller ikke tror på islam, foretrækker at der fortsat står islam på ID-kortet, fordi de frygter diskriminering, fortæller Yildirim.
Efter at sagen har været for EUs menneskerettighedsdomstol har de tyrkiske myndigheder nu valgt, at religions-oplysningen kun skal fremgå af en chip i kortet, så det ikke er direkte synligt.
Især jøder og armeniere oplever systematisk chikane i Tyrkiet. Myndighederne nægter også stadig at anerkende folkemordet på armenierne i 1915.
KPK/Bodil