Unge politikeres bud på en grundlovstale

Den 5. juni er det grundlovsdag, hvor der er tradition for grundlovstaler rundt om i det ganske land. Udfordringen har bedt to ungdomspolitikere om deres bud på en grundlovstale.

Isabella Arendt,  folketingskandidat for Kristendemokraterne.
Isabella Arendt, folketingskandidat for Kristendemokraterne.

Vi skal forsvare rettighederne
Året er 2016, og altså i dag 167 år siden, vi indstiftede demokratiet i Danmark. Dengang troede vi på værdier som ytringsfrihed og religionsfrihed, vi kæmpede for de svageste i samfundet og havde et håb for en bedre fremtid. 167 år senere, hvor er vi nu?

Idag diskuteres ytringsfriheden for imamer og præster. 55% af danskerne vil indskrænke religionsfriheden. Det vil ramme vores alles ret til at tro, hvis Dansk Folkeparti kommer igennem med sit forslag om, at man ikke må sige noget, der strider mod “dansk sædelighed”. Må jeg så være imod abort, selvom abort er lovligt idag? Må jeg være imod homoseksuelle vielser i kirken?

Af frygt for ekstremister, er Danmark gået i krig mod tro. Vi skal bekæmpe ekstremisme – og forsvare retten til at tro, tænke og tale frit. Religionsfrihed i Danmark skal blive mere end 167 år. Men det kræver en kamp. Det kræver, at vi står sammen om vores ret. Retten til at mene noget andet end Christiansborg. En ret, som tages fra os, hvis vi ikke gør noget nu.

 

 

Markus Tingleff formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Greve/Solrød.
Markus Tingleff formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Greve/Solrød.

Hurra for Friheden
I dag fejrer vi igen Grundlovsdag. Det er demokratiets festdag, en dag hvor vi fejrer de friheder grundloven giver os. Men friheden er i dag under pres. Mødet med fremmede kulturer og de udfordringer der følger, kan virke skræmmende for de fleste.

Men vi skal passe på, at vi ikke lader frygten styre os til at begrænse den frihed som generationer af danskere har kæmpet for. Historien har vist, hvor galt det kan gå, når frygten for fremmede får lov til at styre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På en dag som i dag, bør vi alle stoppe op og huske på de fantastiske friheder, grundloven sikrer os. Vi har frihed til at sige hvad vi vil, tro på hvad vi vil og mene hvad vi vil. Det må vi ikke give køb på. Når folk fra fremmede kulturer kommer hertil, må det derfor være vores fornemmeste opgave også at lære dem at elske vores friheder.

Kirker og foreninger lander over er allerede i fuld gang med det arbejde, og jeg kan kun opfordre alle til at bidrage. Sådan sikrer vi bedst de danske værdier i fremtiden.
God Grundlovsdag.