Alt har konsekvens

s15_KonsekvensAnne Marie Eriksen har skrevet en samling essays om vore handlingers konsekvens. Hver handling, vi foretager os, har konsekvenser på den ene eller anden måde. Titlen på bogen er slet og ret: Konsekvens.

”Når man kaster en sten i en sø, dannes der sig efterfølgende ringe i vandet. Sådan har alle vores handlinger følger udadtil i verden”, skriver hun i bogen.
Anne Marie Eriksen, forfatter, billedkunstner og sanger, bosat i Aarhus, véd om nogen, hvilke alvorlige konsekvenser en handling kan få. Som bare 19-årig dræbte hun sit spædbarn i en fødselspsykose og har beskrevet det indgående i en tidligere bog: ”Hvis du vil se mig i himmelen”.

Også i ”Konsekvens” kredser hun om tragedien, men på en mindre direkte måde. Ind imellem nævner hun sin skæbnesvangre handling, men mest af alt er bogen en refleksion over, at alle vore tanke og handlinger har konsekvenser på alle mulige måder.

Anne Marie Eriksen er hudløs ærlig og velreflekteret, og i et ligetil, nærmest dagbogsagtigt sprog beskriver hun små og store hændelser fra sin dagligdag – og grubler over dem. Intet er for småt til at komme med, og dagligdags foreteelser, som de fleste af os bare lader passere uden at tænke dybere over dem, bliver i Anne Marie Eriksens tanker vendt og drejet og analyseret.
En uskyldig badmintonkamp med kæresten bliver nærmest et eksistentielt tema om egoisme, hvor hun grubler over sin trang til at vinde en duel. Hun skriver: ”Hvis jeg nu hamrer den her bold ned på Lars´ banehalvdel, udspiller ham totalt eller smasher helt tæt ind på hans krop, er jeg så ondskabsfuld, kynisk, usympatisk?”

Eller når hun beskriver noget så simpelt (for de fleste af os) som at slukke for fjernsynet, der hos hende kan udløse en sorgfølelse:
”Det er som at lukke ned for noget, gøre noget levende dødt. Man kan sige, at det har med den følelse at gøre, som man oplever, når ens elskede går væk fra én, hvor man behøver ham/hende. Gå ikke, sluk ikke, siger man næsten til fjernsynet”.

Bogens styrke er umiddelbarheden og dagbogspræget, hvor alt bliver stående, som det én gang er skrevet, på godt og ondt. Det giver bogen ægthed. Anne Marie Eriksen er kristen, men selv om hun gør sig tanker om Gud og sit eget trosliv, er bogen ikke egentlig kristen litteratur, men kan læses med stort udbytte af enhver, troende eller ikke-troende.
Essayene har titler som Tillid, Frygt, Skam, Misundelse, Forfængelighed, Skadefryd og Mod og Frimodighed.

Men det kan undre, at Indledningen, den slags, der plejer at optage højest 4-5 sider, skal fylde knapt halvdelen af bogen og først slutter på side 52. Det er bare for langt.

Anne Marie Eriksen:
Konsekvens
119 sider • 150 kr.
Forlaget Mellemgaard


Artiklen fortsætter efter annoncen: