Du er en plante

 Henrik Engedal
Henrik Engedal

Jeg har forsøgt mig med at plante chili-planter hjemme i stuen. Det, der startede som 19 små frø, er nu – til min overraskelse – blevet til 19 rimelig fyldige chiliplanter. Nogle er dog større end andre, og en enkelt ser ud, som om den har givet op (eller at jeg har dræbt den).

Jesus forbandede et figentræ, og så visnede det dagen efter. Jesus sagde også, at han var vintræet, og at vi var grenene. Der er flere eksempler på bibelske sammenligninger med tro og planter. Og det interessante med (chili)planter og andre levende organismer, som dig og mig, er jo, at de enten gror eller visner. Der er ikke rigtigt noget, der hedder status quo. Sådan er det nok også med vores åndelige liv?

I går læste jeg Johannesevangeliet 14-15, og der står både dét med vintræet, men også det med, at vi skal få Helligånden som vejleder. Senere på dagen mødtes jeg med nogle venner ved en plads omkring Nørrebro St. i København for at tilbyde at bede for forbipasserende.

Jeg kom i en lang snak med en muslimsk mand på min egen alder. Mange muslimer tror på, at den person, Jesus siger skal komme efter ham, er Muhammed. Det er selvfølgelig en (stor) misforståelse, og jeg kunne vise ham et eksempel på, hvad Jesus sagde om Helligånden fra Johannesevangeliet 14-15.

Samme sted siger Jesus også noget om, at han selv og Gud er den samme. Det er en meget udfordrende tanke for en muslim – også ham her. Så det snakkede vi længe om, og jeg tror, det påvirkede ham mere, end han turde give udtryk for.

Bagefter tænkte jeg på, at hvis jeg ikke havde valgt at læse i Bibelen om morgenen, så havde Helligånden nok ikke så tydeligt kunne vejlede mig i samtalen med denne muslimske mand. Ligesom mine chili-planter har brug for næring, så har jeg også brug for det. Ligesom vintræet og grenene, ikke?

Når man holder sig tæt til Gud, så holder han sig også tæt til os. Og så er det lettere for Helligånden at vejlede os i mødet med mennesker omkring os.