Kristne marokkanere taler om tro på YouTube

I en ny serie YouTube-videoer fortæller kristne fra Marokko åbent om deres tro, selv om de risikerer forfølgelse ved at gøre det. Skærmprint.
I en ny serie YouTube-videoer fortæller kristne fra Marokko åbent om deres tro, selv om de risikerer forfølgelse ved at gøre det. Skærmprint.

I en ny videoserie vover kristne i det muslimske land nu at fortælle om deres tro.

I YouTube-serien ’Moroccan and Christian’ fortæller en række borgere deres landsmænd i Marokko, at de ikke er udlændinge, men vokset op som kristne i det muslimske land.

De offentlige vidnesbyrd imødegår den udbredte opfattelse, at marokkanere er muslimer, og at alle kristne i landet derfor må være udlændinge. Landets religiøse mindretal oplever både forfølgelse i lokalsamfundet og fra regeringen.

’Kristen – ikke udlænding’

I en af videoerne taler kvinden Iman om sin baggrund, bemærker tv-stationen MWN.
”Jeg hedder Iman. Jeg er marokkaner og kristen. Min far hedder Sahraoui, og min mor hedder Amazigh. Jeg er født og opvokset i Marokko”, fortæller Iman.
MWN oplyser, at Iman taler ”perfekt Darija”, den lokale form af arabisk, der tales i Marokko.
En anden video har skabt konflikter, fordi kvinden Atika antyder, at muslimer lever i mørket.
”Vi voksede op og lærte at skelne mellem de to religioner. Vi var i stand til at nedbryde den mur, der omgav os, og vores liv blev fyldt med lys i stedet for mørke”, siger Atika.

Overvåger kristne

Selv om det er tilladt at skifte religion i Marokko, er det stadig forbudt at missionere. Der foregår også både forfølgelse og diskrimination af kristne. En anklage om at ”ryste troen” hos muslimer eller forsøge at omvende dem kan straffes med tre års fængsel og en kæmpe bøde, skriver US News &World Report.
Atika fortæller om kristne, som oplever forfølgelse, fordi de har forladt islam. Hendes udsagn bekræftes også af den amerikanske rapport. De fleste marokkanske kristne må udøve deres tro i hemmelighed af frygt for regeringens overvågning og andre restriktioner.
”Lokale kristne sagde, at myndighederne ringede eller opsøgte dem på deres bopæl flere gange om året. De bekræftede, at myndighederne gjorde det for at vise, at de har lister med navne på medlemmer af kristne netværk, og at de holder øje med kristne aktiviteter”, hedder det i rapporten.

Kristne viser mere mod

Alligevel bliver de marokkanske kristne stadig modigere. I december bad gruppen Eglise Marocaine (Den marokkanske Kirke) kong Mohammed VI om tilladelse til at fejre kristne helligdage som fx jul, oplyser MWN.
Flere kristne deler nu evangeliet med andre, selv om de risikerer straf for at gøre det.
– Vi ved ikke, hvad der vil ske. Nogle mennesker vil helst holde det hemmeligt, og det har vi respekt for. Men samtidig opfordrer vi folk til at gøre, som Gud befaler os ved at prædike og fortælle folk evangeliet, siger en 24-årig til US News.

Muslimer søger Jesus

Brother Rachid levede som hemmelig konvertit til kristendommen i mange år. Nu er han vært for et satellit tv-program, som udfordrer muslimer til at stille spørgsmål om islam og kristendom. Han siger til CBN News, at terrorgruppen Islamisk Stat får mange til at forlade islam.
”Mange muslimer siger: Hvis ISIS er islam, så går jeg. Nogle bliver ateister. Der er en stor bølge af ateisme i den arabiske verden lige nu, men mange vender sig til Jesus Kristus. Islam har aldrig tidligere oplevet sådan en krise,” siger Brother Rachid.