Flygtninge vender hjem til Nordnigeria

De kristne, som blev fordrevet af islamistgruppen Boko Haram, begynder at vende tilbage til staten Adamawa i Nigeria.

De kristnes tilbagevenden sker på opfordring af regeringen, som har tilbageerobret området, men også kæmper for at skaffe forsyninger til flygtningene.

Flygter fra flygtningelejre

World Watch Monitor har fået førstehånds-oplysninger fra en kirkelig medarbejder, ”Isaac”, som fortæller om de fordrevnes nyfundne håb for fremtiden.
– Jeg skulle besøge nogle af familierne i det overvejende kristne Adamawa. Det anslås, at to millioner mennesker er blevet fordrevet af Boko Haram i det nordlige Nigeria, og regeringen vil gerne have folk hjem, fordi de ikke kan sørge for så mange. Og det skulle mange af de kristne ikke høre to gange, fortæller ”Isaac”.
Han oplyser, at mange kristne i flygtningelejrene har oplevet pres fra folk, som ville have dem til at konvertere til islam for at få mad. Uden for lejrene boede folk måske hos venner og familie, men de var helt afhængige af hjælp fra forretningsfolk og medkristne. Det skete ofte, at fødevarerne slap op, og de kunne ikke blive boende ret længe på den måde.

Hjem til spøgelsesbyer

– Der foregår stadig enkelte angreb fra Boko Haram, men de kristne jeg mødte, vendte hjem til trods for farerne. Men Boko Haram har ødelagt deres landsbyer. Der er stor nedtrykthed blandt de hjemvendte. Nogle få var så heldige at blive genforenet med deres familier, men mange enker og forældreløse oplever nu igen, hvad det betyder at skulle leve uden deres kære.
De er flygtet fra vold, og nu er de vendt tilbage til spøgelsesbyerne. Boko Haram har ødelagt hele lokalområder med hjem, skoler, klinikker og kirker. De har systematisk ødelagt vandpumper og forurenet brønde ved at smide lig i dem.
Der er også fødevaremangel, fordi bønderne har forladt deres gårde. UNICEF frygter, at titusinder vil dø, hvis de ikke får hurtig hjælp, fortæller ”Isaac”.

Holder gudstjenester igen

En præst fortalte, at der ikke fandtes en eneste bibel, de var alle blevet brændt. ’Det er noget af det sværeste for os, at vi ikke længere har Guds Ord i hænderne’, sagde præsten.
De kristne i Nigeria oplever også forfølgelse fra den muslimske nomadegruppe fulanierne. Når kristne angribes af denne gruppe, kan de ikke regne med hjælp fra regeringen.
– Men nu genopbygger de deres huse med materialer som majsstokke, træ, græs og mudder. Det ligner slet ikke de mere permanente bygninger, som Boko Haram har ødelagt, men det giver dem tag over hovedet. Jeg glemmer aldrig synet af små børn, som hjalp deres far med at bygge et mudderhegn omkring deres nye hytte.
Også de kirkelige aktiviteter er nu blevet genoptaget, selv om folk mange steder mødes under et træ eller i ruinerne af deres tidligere kirkebygning, slutter ”Isaac.”