Penge skal ikke være tabu

Et budget kan hjælpe unge til at undgå inkassosager. Det kan også hjælpe folk til at få betalt tiende til mission, mener projektleder Christina Sjaastad fra Norsk Luthersk Mission. Foto: Øyvind Ganesh Eknes/NLM
Et budget kan hjælpe unge til at undgå inkassosager. Det kan også hjælpe folk til at få betalt tiende til mission, mener projektleder Christina Sjaastad fra Norsk Luthersk Mission.
Foto: Øyvind Ganesh Eknes/NLM

Et budget kan hjælpe både privatøkonomi og mission, mener norsk ungdomsleder.

Mange unge i Skandinavien oplever inkassosager på grund af forbrugslån. Også kristne unge skal være mere bevidste om deres egen økonomi.

Det mener projektleder Christina Sjaastad, som netop har stået i spidsen for Norsk Luthersk Missions ungdomslandsmøde.
Ung landsmøte (UL) samlede 1500 nordmænd i Randaberg Arena 2. – 6. august, 2016 i regi af NLM Ung. Her var der mulighed for fællesskab, aktiviteter og både praktisk og åndelig påfyldning til hverdagen som kristne.

Dit forhold til penge

Et af seminarerne hed ”Ditt forhold til penger”. Det blev holdt af Tove og Haakon Totland fra AktiveValg, som er en frivillig organisation tilknyttet Stavangers IMI-kirke.
– Det er absolut vigtigt at gøre kristne unge bevidste om deres forhold til penge, siger projektleder for UL, Christina Sjaastad.

Ikke imod forbrug

Haakon Totland mener, at man kan tale om økonomi, uden at der bliver en løftet pegefinger mod forbrug.
– Vi har sat sagen på spidsen med formuleringen ”Kunsten at nyde dagen i dag og samtidig bygge fremtiden”. Det handler ikke om at bruge mindst muligt, men om at forvalte det, man har, på bedst mulig måde i samsvar med de prioriteringer, man har i sit liv. Vi tror, at Gud vil os det bedste og ønsker, at vi skal bruge vore penge på en god måde, siger Totland.
Han mener, det er tabu at snakke om penge og personlig økonomi i Norge i dag.
– Det er et af de største tabuer, som vi stadig har i vores samfund, og det gælder også i kristne forsamlinger, siger han.

Inkasso-sager blandt unge

Hos Norges største inkassoselskab, Lindorff, er antallet af inkassosager fra forbrugslån og kreditkort vokset med 30 procent på et år, skriver Dagens Næringsliv. Antallet af inkassosager er især øget blandt personer mellem 18 og 25 år.
I Danmark har Forbrugerrådet Tænk i en undersøgelse fra 2015 dokumenteret, at 13,4 % af de danske unge har gældsproblemer. Trygfonden og Tænk har nu lavet en handlingsplan for at nedbringe antallet af unge med gældsproblemer.

Den norske projektleder er bekymret over trenden med, at mange unge lever på forbrugslån.
– Det er ikke et godt udgangspunkt, hvis man i 20-års alderen tænker, at det er fint bare at tage forbrugslån og leve af det. Det er vigtigt at give unge en platform som dette seminar for at indføre en økonomisk måde at tænke på, siger Christina Sjaastad.
Organisationen AktiveValg tilbyder et kursus om emnet økonomi for menigheder og kristne grupper. Det er et helt enkelt kursus i hverdagsøkonomi, hvor kursusdeltagerne samtidig får mulighed for personlig vejledning.

Hvad med at give tiende?

UL-chefen brænder for, at de unge også skal se økonomistyringen ud fra et kristent perspektiv.
– Vi ønsker, at deltagerne skal se deres økonomi i et større perspektiv. Som kristne skal vi jo gi’ tiende, men hvis man ikke ved, hvordan man lægger et ordentligt budget, bliver det hurtigt dette, der falder bort, siger Christina Sjaastad.
Samtidig lægger Norsk Luthersk Mission stor vægt på indsamlingsarbejdet til mission.
– UL er den største arena for rekruttering af faste givere. Trods alle statistikker og påstande om, at unge kun giver lidt, er der hvert år 150–200 nye, som melder sig til fast givertjeneste under dette arrangement, siger indsamlingsleder Grete Haukelid til bladet Utsyn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Missionsengagement

Christina Sjaastad glæder sig over giverglæden hos de unge på UL. Hun ser det som et udslag af et brændende engagement for mission. NLM Ung har sit eget giverprogram ”Siembra”, som rekrutterer folk på UL.
– Siembra-teamet består af folk, som har været på korttidsmission med TeFT (Tent for å tjene) eller gennem NLMs skoler. De snakker med de unge og rekrutterer både nye givere og får eksisterende givere til at øge deres bidrag.
Projektlederen tror, at konkrete projekter hjælper folk til at engagere sig. Siembra har et projektområde, som ændres en gang om året. Det er lettere at finde motivation til at give til et konkret projekt, som man finder spændende og kan engagere sig i, frem for at bare at give til en organisation, mener Christina Sjaastad.

I Danmark opfordrer Indre Missions Unge til givertjeneste med ordene fra Ordsprogenes Bog 3,27: ”Hold ikke det gode tilbage fra den, som har brug for det, når det står i din magt at yde det”.