Poesi med charme til hele kirkeåret

s15_Ord_Vind_KødTre unge kvinder har udgivet en rigtig fin lyriksamling med poetiske refleksioner over hele kirkeårets tekstrække i folkekirken.

I samlingen – ”Ord vind kød” – leverer Dorte Kappelgaard, Elli Kappelgaard og Marija Krogh Iversen en poetisk tekst til hver søndag i kirkeåret.

Inspirationen hentes i de skiftende bibeltekster, der læses i kirken om søndagen. Men digtene og de lyriske tekster er ikke teologiske udlægninger eller prædikener, men derimod umiddelbare stemningsbilleder og refleksioner over dagens tekst.

I baggårdens fjerneste hjørne
under en bunke rustne cykellig
hænger vanddråber så store
at edderkoppespindet
akkurat ikke brister.
Skønhed ødslet på
målrettede mennesker.

Dette digt er inspireret af palmesøndags 2. tekstrække, hvor disciplene skumler over, at kvinden med alabastkrukken fuld af ægte og meget kostbar nardusolie, hælder olien ud over Jesu hovedet, og siger til hinanden: ”Hvorfor ødsle sådan med olien?”.

Hver side i bogen har ét digt med et tekstuddrag fra Bibelen nederst på siden, som i en andagtsbog. Men hvert digt kan læses både uafhængigt af eller i sammenhæng med Bibelteksten.

Hvis jeg dør i dag så bliver det med
min lille hånd i din store hånd
ligesom min mormor sagde

Dette digt, et af de korteste i bogen, er inspireret af Matt 10,24-31, hvor Jesus siger: ”Sælges ikke to spurve for en skilling? Og ikke én af dem falder til jorden, uden at jeres fader er med den. Men på jer er selv alle hovedhår talt. Frygt derfor ikke, I er mere værd end mange spurve”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De lyriske tekster er inddelt, alt efter hvor de hører til i kirkeåret, fra julen over påsken og frem til trinitatistiden. Med et godt register bagest i bogen.

De tre kvinder er alle enten først eller midt i trediverne. Elli Kappelgaard er psykolog, Marija Krogh Iversen er præst i Bellahøj Kirke og på Bispebjerg Hospital, og Dorte Kappelgaard er uddannet sociolog og arbejder som udviklingskonsulent i Kirkefondet.

Digtsamlingen er et vellykket forsøg på at aktualisere kirkeårets tekster med poetisk overskud og charme. Teksterne kan læses af enhver, der er optaget af mødet mellem dagligdagen og livets store spørgsmål, mellem tro og tvivl. De kan både læses af den enkelte i sit lønkammer, eller bruges i kirkens liturgi som en replik til søndagens tekst.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dorte Kappelgaard, Elli Kappelgaard og Marija Krogh Iversen: ”Ord vind kød”
160 sider • 188 kr.
Forlaget Eksistensen