Gospel Outreach indta’r Elfenbenskysten

Mange tusinde hørte evangeliet forkyndt de fire aftener, hvor danske Per Hyldgaard prædikede og bad for folk, sammen med et team fra Gospel Outreach.
Mange tusinde hørte evangeliet forkyndt de fire aftener, hvor danske Per Hyldgaard prædikede og bad for folk, sammen med et team fra Gospel Outreach.

Rygtet er løbet i forvejen. Efter en lang flyvetur og køreture på de hullede veje ser vi pludselig en flok glade mennesker stå i vejkanten. Vi er nået til byen Issia i Elfenbenskysten, hvor Gospel Outreach for første gang skal holde en kampagne. Og 70 pct. af befolkningen er muslimsk.

Reportage af
Anja Due, Aalborg.

Gospel Outreach har aldrig før holdt kampagne i Elfenbenskysten, og pga. politisk uro har det ikke været muligt.

Men rygtet om Gospel Outreach (GO) er løbet i forvejen, og derfor er de kristne i Issia i forventning til, hvad Jesus vil gøre i deres by.
De har arrangeret en bil med kæmpehøjtalere og plakater på siden, og lovsang og ord om, at Jesus vil frelse, helbrede og sætte fri, spredes til alle folk, da vi kører i kortege gennem byen.

”Hvad er rygtet så?” spørger du måske. Det får du at vide efter en baggrundshistorie, som Pastor Edmund, den lokale kampagneansvarlige, fortæller.

Kristne blev forfulgt i Elfenbenskysten

Fra 1960, hvor landet løsrev sig fra kolonimagten Frankrig, sad den samme præsident på posten i 30 år.
Efter hans død i 1993 opstod en lang politisk kamp, og i 2000 fik landet endelig en ny præsident. Men landet var kommet i stor økonomisk krise og endte i borgerkrig.

Tidligere var de kristne velansete, havde et godt ry og levede i fred, men pludselig blev de syndebukke for krisen i landet. Nogle evangeliske kristne gik tilbage til den katolske kirke eller faldt fra pga. presset. Flere konverterede endda til islam, for islam havde nu fået frit spil, og Saudiarabien postede penge i Elfenbenskysten for at få folk omvendt til islam.

De kristne blev underkuet og levede under store restriktioner fra regeringen. Da de pludselig også oplevede overfald og tyverier i deres hjem pga. deres tro på Gud, holdt de sig skræmte inden døre for sig selv. Forfølgelsen var så stor, at nogen flyttede, eller nærmere flygtede, til andre omkringliggende lande.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Resultatet af det politiske kaos og magtskifte fra 1993, da den første præsident døde, var også et religiøst magtskifte. I dag er 70 procent af landets befolkning muslimer.

Kirken havde tre mål

Fra 2011, hvor den politiske fred endelig kom, blev regeringen mere fleksibel, og med det vågnede kirken og ville være synlig igen. Kirkeledere og pastorer gik sammen, og de havde 3 mål:

For det første at arbejde for enhed mellem kirkeretninger og pastorer. De vidste, der var brug for, at alle kristne stod sammen med samme hjerte og vision, hvis de skulle forandre landet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For det andet arbejdede de på, at de kristne skulle rodfæstes i Guds ord. Man begyndte derfor at lave seminarer og samlinger, hvor en sund bibelsk lære blev prædiket, for at «udrydde» forkerte opfattelser.

Når enheden var skabt, og de kristne havde et stærkt bibelsk grundlag, var det tredje mål at bringe evangeliet ud til folket.

Rygte om Gospel Outreach

Pastor Edmund fortæller glad, at nu var timingen perfekt og mulighederne åbne for, at Gospel Outreach kunne komme. Deres tredje mål begynder at tage form. De kristne ved, det er en stor mulighed for gennembrud for evangeliet.

Så rygtet er løbet i forvejen! Ja rygtet om, at mange tusind mennesker bliver frelst, at kirker vokser, at nye menigheder bliver plantet, og at byer forvandles efter Gospel Outreach har været der, er så sandelig løbet i forvejen i byen Issia. At Gospel Outreach vil komme til Elfenbenskysten er en bøn og en drøm, der går i opfyldelse for de kristne, og alle vi møder er så taknemlige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For tyve år siden brækkede denne kvinde sit ben, og hun kunne ikke gå siden, men blev helbredt første aften under kampagnen.
For tyve år siden brækkede denne kvinde sit ben, og hun kunne ikke gå siden, men blev helbredt første aften under kampagnen.
Stor sult og opbakning

Da det første seminar for pastorer og kirkeledere starter onsdag formiddag, er folk sultne og klar til at se Gud forvandle deres by.
Pastorer og ledere fra forskellige kirkeretninger er i enhed gået sammen og er begejstrede for at stå sammen om GO’s kampagne i netop deres by. Selv landslederen for alle kristne organisationer deltager med glæde i kampagnen.

Et gennemgående tema de formiddage er enhed. Når der er enhed mellem kirker på trods af deres forskelligheder, åbner det for Guds velsignelse over byen.

Hver dag beder folk sammen i grupper, og man ser tydeligt, at budskabet er betydningsfuldt for dem, og man ser en ægte kærlighed mellem alle de deltagende.

Teamet velsigner

Sidste formiddag, efter Per Hyldgaard har talt om missionsbefalingen, bliver der bedt for alle. Det er en fantastisk gave for hele teamet at kunne velsigne de skønne mennesker. Teamet består, på denne tur, af 6 danskere og en tjekke. Alle er vi fra forskellige kirkesamfund, men vi er her med det fælles mål at velsigne Issia. Vi tror sammen med de kristne, at Jesus vil forvandle deres by.

Lovsang på stadion

Kampagnemøder er noget, jeg altid glæder mig til. At se mennesker møde Jesus, fordi Gospel Outreach kommer til byen, er lige stort hver gang. Allerede før vi kommer til kampagnepladsen, som denne gang er et stadion, kan vi høre lovsangen.

Vi ser folk komme gående fra alle retninger. Mødre med børn på ryggen, ældre, der skal hjælpes, og unge på knallerter – alle er de på vej til møde. Byen Issia er på størrelse med Aalborg, så der er mange mennesker, der kan høre Guds frelsende budskab.

Tusindvis tager imod budskabet

Efter lovsang, og ikke mindst dans, prædiker Per Hyldgaard de gode nyheder: at Jesus elsker dem og ønsker at frelse, helbrede og befri dem.
Det er livsforvandlende for de mennesker, der giver respons og beder frelsesbønnen.

Flere tusind går fra mørkets rige og til Guds rige af lys gennem en enkelt bøn fra hjertet. Vi ser folk helbredt for fx. døvhed, eller brændende smerter i knoglerne, der forsvinder, og folk befries fra dæmonisk undertrykkelse.

Lammet kvinde helbredt

En dame er båret til mødet og har ikke gået i 20 år pga. et brækket ben. Under lovsangen hører hun Jesus sige, at hun skal rejse sig og gå. Det gør hun – og derude midt på det støvede stadion, inden nogen har bedt en bøn, mærker hun kræfter komme tilbage i hele kroppen.
Når man ser Gud gribe så radikalt ind i folks liv, gør det noget inde i ens hjerte. Tænk så stor en Gud, vi tjener! Han forvandler menneskers liv totalt – både ånd, sjæl og krop.

Denne kvinde var døv på begge ører, men kan nu høre selv den mindste hvisken.
Denne kvinde var døv på begge ører, men kan nu høre selv den mindste hvisken.
Befriet fra heksekraft

Der er for det meste 4 aftenmøder på en kampagne, og hver aften noterer man navne og kontaktinformationer på de nyfrelste.
Det gør man af den grund, at de lokale kirker kan følge op på og tage sig af dem, når GO er taget hjem igen.

Men på det tredje aftenmøde sker der noget andet. Lige efter frelsesbønnen, springer Per Hyldgaard kontaktinformationer over og fortsætter med at bede for de syge. Onde ånder begynder at reagere i mennesker, da Jesu navn bliver bedt ude over pladsen, og fokus fortsætter på befrielse. Mange mennesker falder om eller bevæger sig mærkeligt, og hurtigt bliver de hjulpet eller båret over til et bestemt område, hvor pastorer står klar. De sætter folk fri fra den dæmoniske undertrykkelse, mennesker så let kommer under her pga. heksekraft.

Flere fra vores team går over og ser, hvordan det foregår, og alle deltager selv i forbønnen. De siger efterfølgende, at «det ser vildt ud», men ingen føler sig utrygge, for Jesu magt er større. Konklusionen lyder: »men det vildeste er, at Jesus sætter folk totalt fri!« Den aften er der fest, glad lovsang og dans på scenen, som tak til Gud for den frihed, han har givet os.

Ingers første tur

På hver tur er der GO-medarbejdere med, som rejser ud flere gange i året. Men Inger Ottesen, som er fra Solsidekirken, og som er en berejst kvinde, er på sin første tur med GO.

Hendes umiddelbare reaktion, da jeg spørger, hvad hun har lyst til at fortælle folk om, er glæden hos de kristne. Mere præcis den glæde og frimodighed de kristne giver udtryk for gennem bøn og skøn lovsang.

– De virker så brændende i deres tro, og de har et håb midt i den fattigdom, der omgiver dem.
Der findes en tro på, at Gud gør mirakler, og vi ser dem faktisk ske for vores øjne, siger hun.
En anden ting, hun synes er vigtig, er, at evangeliet forklares, så man kan »se« det for sig.

– Basen for vores tro, nemlig hvad Bibelen siger, bliver prædiket tydeligt af Per Hyldgaard, og det, at man kombinerer kampagnen med at tage ansvar for at undervise pastorer og ledere ved seminaret, er godt, synes hun.

Det sidste hun nævner, der har gjort indtryk, er, at den åndelige dimension er meget tydelig her hos folk. Fx. nævner hun en ældre kvinde, der er overbevist om, at hendes hjerteproblemer, der har forvoldt hende stor smerte gennem 17 år, er resultatet af en forbandelse fra et familiemedlem. Da Per Hyldgaard beder for befrielse fra platformen, ser hun Jesus foran sig, og ser han sætter hende fri fra den dæmon, der har plaget hende.

Ingeniør på opdagelse

Allan Bjerregaard, som er uddannet ingeniør og kommer i Grenå Frikirke, fortæller også, hvad den her tur med GO har betydet for ham. Allan siger:
– Turen her har på en ny måde sat fokus på vigtigheden af at dele evangeliet. Ikke kun herude i Afrika langt hjemmefra, men det at være vidne for folk omkring mig i hverdagen, har fået en ny betydning.

Han er meget glad for at være en del af teamet, som i pauserne mellem møderne hygger sig og griner meget sammen. Fra start til slut hersker en glad og festlig stemning.

– De dybere samtaler om kirke og åndelige ting med de forskellige har været meget berigende, siger han.
– Det selv at være aktivt med i forbøn for fx. lamme og døve og at sætte mennesker i frihed fra dæmonisk påvirkning, er begejstrende! slutter han.

Dansker talte i kirke

Efter kampagnen kører vi til Abidjan, hvor Morten Pedersen fra Aalborg Menigheds Center, prædiker til et aftenmøde i pastor Edmunds kirke. Han fortæller sit vidnesbyrd om, hvordan Gud har forvandlet ham fra at være genert til at få stor frimodighed fra ham.

– Når vi bliver født på ny, bliver Gud vores far, og vi kan arve alt, vi har brug for fra ham, som vi ikke har arvet fra vores forældre.

Morten kalder til forbøn, og mange kommer frem for at få frihed og frimodighed til at kunne være vidner, lys og salt for de mennesker, de møder i hverdagen. Hele teamet beder for folk, og efter fantastisk lovsang afslutter vi dagen glade og taknemlige med sen aftensmad på pastor Edmunds kontor.

Nyt land indtaget

Nyt land er blevet indtaget i den åndelige verden denne uge. Det er en af de få gange, siden den store krise brød ud i 2002, at man har haft et evangelisk stormøde i Elfenbenskysten uden for havnebyen Abidjan.

De kristne har brug for undervisning, hjælp og opmuntring til at rejse sig på ny og indtage landet for Jesus. Pastor Edmund er desperat for at se de kristne komme ud af deres skjul og fortælle folket om en kærlig frelser.

Det er præcis, hvad Gospel Outreach er kaldet til: at prædike evangeliet for de fortabte og udruste de kristne til at udvide deres område ved at starte nye kirker. Derfor siger vi ikke farvel, da vi går ind i flyveren, men »à bientot Cote d’Ivoire« – på gensyn, vi ses snart igen, Elfenbenskyst!

Støtte til arbejdet
GO kan støttes på reg.nr. 9046 kontonr. 457-34-58449.
Udfordringens radio-mission samarbejder med Gospel Outreach om at bringe evangeliet til Afrika og resten af verden.
Hvis du specielt ønsker at støtte radioarbejdet, så mærk blot indbetalingen med ”radio”.