Sudan: Kirkeledere anklages for at fortælle om forfulgte kristne

En retssag mod to sudanesiske kirkeledere er nu startet i Khartoum. De er sammen med to andre kristne anklaget for forsøg på at ødelægge regeringens image.

Ifølge Sudan Tribune blev pastor Hassan Taour og pastor Kuwa Shamal den 21. august sigtet for at have ”fabrikeret videoer af episoder med påstået folkemord, drab af civile, afbrænding af landsbyer samt påstande om forfølgelse af kristne i Sudan”.

Anklageren mente desuden, at præsterne har ”udført spionage-virksomhed og skaffet hjælpemidler for rebellerne i South Kordofan”.
Pastor Taour har været tilbageholdt uden sigtelse siden 18. december sidste år, hvilket er i modstrid med sudansk lov. Pastor Shamal blev arresteret samme dag, frigivet – og igen arresteret uden sigtelse den 24. maj.

De to øvrige anklagede er Abdulmonem Issa Abdumawla, en intellektuel fra Darfuri og Petr Jasek, som er en tjekkisk kristen advokat.
Siden Sydsudans uafhængighed har Sudans præsident Omar al-Bashir – der er efterlyst af Den Internationale Domstol ICC for folkemord – understreget, at Sudan er en islamisk stat med Sharia-love. Kristne er under stigende pres i landet, som er nummer 8 på Åbne Døres liste over de lande, hvor kristne forfølges mest.