IPSICC

Ungt sangtalent gør op med præstationskulturen

Amalie Skriver er i dag 23 år. Hun startede med at skrive sange som 13-årig og har tidligere udgivet to albums. Foto: Anna Skriver
Amalie Skriver er i dag 23 år. Hun startede med at skrive sange som 13-årig og har tidligere udgivet to albums. Foto: Anna Skriver

23-årige Amalie Skriver udgiver i forbindelse med A Day of Praise i Hillerød en EP med seks sange. Hun ønsker at fortælle om Guds eksistens og sætter bl.a. præstationskulturen på dagsordenen.

Amalie er 23 år og har skrevet sange i 10 år. Hun er singer-­songwriter og både skriver, komponerer og arrangerer alt selv. Den 17. september deltager hun på A Day of Praise i Hillerød med en releasekoncert i forbindelse med sin nye udgivelse.

Med sin musik ønsker Amalie at fortælle sine lyttere om Guds eksistens, og at vi ikke er alene, men at Jesus vandrer sammen med os side om side gennem alt.

For troen på Gud er altafgørende for Amalie. Det er enormt vigtigt for hende at vide, at der er en mening med livet – en skaber bag skaberværket. I naturen og i mennesket finder hun et bevis på, at der er en hjerne bag tingene.
– Det er fantastisk, at tingene er så gennemtænkte, og alle de naturlige processer, som sker af sig selv, er enormt vilde og kræver en større forklaring, siger Amalie i et interview til A Day of Praise.

Opgør med præstationskulturen

En af sangene på den nye udgivelse hedder ”Human Theatre” og gør op med præstationskulturen:
– Vi lever i et samfund med meget høje krav til, at vi skal have succes, være på en bestemt måde, og at vi skal præstere for at vinde værdi og være gode nok.

– Mange mennesker måler deres værdi i karakterer, som de får på deres uddannelse, samt andre menneskers vurderinger. Mange mennesker oplever at bukke under for presset og føler ikke, at de kan leve op til det enorme pres, fortæller Amalie i sin præsentation af nummeret.
Hun har selv lidt meget under presset for at præstere og begyndte på sangen allerede da hun gik i gymnasiet. I nogle perioder følte hun, at der blev stillet for store krav til eleverne:
– Vi har god grund til at være enormt taknemmelige for at kunne få en uddannelse, da der er mange, som ikke kan, og det giver en masse fremtidsmuligheder. Det kan man være Gud taknemmelig for. Men jeg har lagt mærke til, at vi lever i et samfund, hvor det hele bliver lidt for meget af det gode, og en del mennesker oplever at bukke under pga. stress og præstationsangst, siger Amalie.

– Det er som et spil, som jeg ikke har lyst til at være en del af. Det store perspektiv er blevet misforstået og fordrejet, fordi hvem er Gud? Det er der ikke mange, der bekymrer sig om i vores kultur.

Titlen ”Human Theatre” har hun valgt som et billede på, at vi som mennesker fra Guds perspektiv må se helt mærkelige ud, da vi har så travlt med at stræbe efter så mange ting, som i sidste ende ingen værdi har.

– Vi har glemt vores skaber, og hvad det hele egentlig handler om. Jeg ønsker, at sangen skal være et oprør mod disse normer. Til sidst i sangen synger koret ”Where is our future?” – hvor er vores egentlige fremtid i alt dette? Jeg begynder at synge ”He is the way” henover koret. Jeg refererer til, at Jesus er vejen, sandheden og livet – det har vi overset.

Et liv fyldt med musik

Amalie begyndte at skrive sange allerede som 13-årig, og hun mestrer op til flere instrumenter, nemlig klaver, guitar og violin, som hun har spillet, siden hun var helt lille. Hun bor i København, og efter tre sabbatsår med fokus på at lave musik og give koncerter, skal hun nu studere musikvidenskab på universitetet. Men hun satser stærkt på at kunne vedligeholde musikken ved siden af studiet

– At skrive sange er ikke noget, jeg selv kan styre. En ny sang kan komme på det sjoveste og mest uventede tidspunkt, og når det endelig sker, må jeg smide alt, jeg har i hænderne, og give det min fulde opmærksomhed, og jeg kan endda være mentalt fraværende under skriveprocessen.

– Inspirationen er som guld, og for mit vedkommende kan der gå lange perioder mellem, at jeg får skrevet en ny sang. Jeg er ikke en af de sangskrivere, som skriver 10 sange på en måned. Jeg ser sangskrivningen som noget, der kommer fra Gud. Alt kommer fra hans hånd, og jeg er ham taknemmelig, når det sker. Især hvis sangen handler om ham, kan jeg sommetider mærke, hvordan han leder mig i sangskrivningen, fortæller Amalie.

Lovsang i Hillerød

Når Amalie optræder på A Day of Praise den 17. september i Hillerød er det anden gang, deltagerne kan møde hende i den sammenhæng. Med sig har hun barndomsveninden Rebecca Nygaard-Nielsen på korsang og cello samt Peter Skriver på kontrabas. Ligesom sidste år optræder hun på caféscenen, hvor man i løbet af dagen også kan høre kunstnere som nor:lyd, Hanne Vinsten, Maria Kofod-Larsen og Hans Jørn Østerby.

Det er tredje gang, der holdes lovsangsevent i Hillerød. I 2014 var det med en enkelt scene, og sidste år var der udvidet til tre scener: Store scene, Caféscenen og Børnescenen. I år er der kommet endnu en ny scene til, nemlig Amatørscenen, som er en scene for nye talenter.
Det er Johannesesskolen i Hillerød, som danner rammen for én-dags-festivalen, der er arrangeret af den kristne musikforening A Day of Praise. Foreningen er en selvstændig uafhængig musikforening med en bestyrelse af kristne, der har en kærlighed til Kristus, musik og mission.
Du kan finde hele programmet på adop.dk