IPSICC

Bjarke er vild med robotter – og med Jesus

s3_stor_Bjarke
Bjarke ses her med LEGOs nye EV3 robot, som han selv har været med til at udvikle.

– Jeg var blevet følelseskold og benhård af min opvækst. Men Jesus tog stenen ud af mit hjerte, fortæller ingeniør Bjarke Pedersen, som er med i udviklings-teamet bag LEGOs robot-legetøj.

Bjarke Holt Pedersen er ingeniør og er med til at udvikle LEGOs robotlegetøj. Men i fritiden er han gademissionær!
– Og jeg kan rigtig godt li’ begge dele, fortæller Bjarke.
Han har altid arbejdet med elektronik og teknik.
– Som dreng skilte jeg radioer ad. Jeg rodede altid med teknik.
På gymnasiet gik jeg på matematisk-musisk linje, og sådan er mit liv også en blanding af det tekniske og det musiske.
Jeg kan li’ at spille på guitar. Og jeg kan li’ at gå på gaden og se syge blive helbredt, siger svagstrømsingeniøren.

Faderen

Bjarke voksede op i Næsbjerg ved Varde. Han havde tre søskende, og i fritiden arbejdede han på en gård, spillede fodbold og hørte musik. Det var hård og psykedelisk rock i Bjarkes tilfælde.
Hans far var bogholder, og Bjarke følte aldrig helt, at han kunne leve op til bogholderens forventninger. Han savnede anerkendelse og følte sig mislykket. Og det skabte sår i en ung mand, som gjorde ham hård og følelseskold.
I et forsøg på at imponere faderen, kæmpede Bjarke sig bl.a. til en 2. plads i Danmarks mesterskabet i bordtennis.
Moderen var sekretær, og forsøgte at rette op på den manglende faderlige opbakning, men ægteskabet gik til sidst i stykker.

Den kristne ven

– Jeg havde en god ven, Kim, som var troende kristen. Han forsøgte at hjælpe mig, men jeg betragtede kristne som skudt i roen – ikke rigtig kloge – og jeg brugte Bibelen til at anklage ham.
Alligevel var han en god ven, og jeg var ofte hjemme hos ham, selv om jeg nogle gange behandlede ham ret dårligt, set i bakspejlet, husker Bjarke med lidt dårlig samvittighed.

Da pigen slog op…

Bjarke ville være ingeniør. Efter at have tjent sig nogle penge på at arbejde på gårde, arbejde i Tyskland og være skadedyrsbekæmper, begyndte han på Odense Ingeniør Højskole.
– Jeg husker min ungdom som fest, musik, druk og one night stands. Var jeg heldig at finde en kæreste, så varede det kun en kort tid ad gangen, husker Bjarke.
Men så var der en pige, der var blevet hængende i længere tid. Og da hun forlod ham, var Bjarke helt slået ud.
Vennen Kim henviste ham til en af sine venner i Odense, Jeff, en rockmusiker, som var blevet kristen.

Gi’ mig det Jeff har

– Jeg hyggede mig med Jeff, for vi kunne begge li’ rockmusik.
Men jeg kunne ikke forstå, at han prioriterede at være sammen med sin kone fremfor mig.
Jeg kunne se, han havde noget, som jeg ikke havde. Og efter at have ringet til ham og oplevet Jeff’s forhold til Gud, kan jeg huske, at jeg stod der med telefonen i baglokalet og desperat bad til Gud: ”Giv mig den samme lykke og fred, som Jeff har!”
Så skete der noget. Det var, som om et varmt brusebad skyllede ned over mig.
Og på vejen hjem gik jeg og sang: Georgia on my mind. Men jeg sang bare Jesus on my mind…
For jeg følte mig bare helt fyldt af Jesus, uden at jeg kan forklare det.

Stenen ud af hjertet

– Hjemme oplevede jeg noget, ligesom syner, men det var meget virkeligt. Jeg så Jesus tage mit stenhjerte ud og sætte et kødhjerte ind.
Jeg så engle og følte, jeg fik vist Sodoma og Gomorra, de to onde byer. Jeg så, hvordan Jesus slog fjenderne og til sidst tog mig i sin favn.
Det var en helt speciel dag – det var søndag den 30. marts 1990.
Den næste måned læste jeg hele Ny Testamente. Bagefter læste jeg hele Bibelen på et halvt år. Og da jeg var færdig, begyndte jeg forfra. Det var fantastisk.
En dag var jeg så højt oppe, at jeg stillede mig op på et bord i kantinen på teknisk skole og råbte: ”Hej! Jesus elsker jer!”
Og de kastede selvfølgelig bare en regn af ølkapsler efter mig. Men jeg har ikke rigtig bekymret mig omkring, hvad folk tænker om mig.
Jeg havde levet i en skal, og havde haft en benhård omgangstone. Men nu var jeg begyndt at mærke mit hjerte igen.

Gift dig med mig!

Bjarkes hjerte bankede også heftigt, da han mødte Anne Grethe på Apostolsk Kirkes sommercamp i Kolding. Og på sin sædvanlige direkte måde fortalte han hende, at han nu var færdig som ingeniør og gerne ville giftes med hende og have børn.
Nej, svarede hun.
Men i 1995 overgav hun sig og de to blev alligevel gift.

Danfoss og Bartholdy

Efter endt uddannelsen blev Bjarke ansat på en virksomhed i Høruphav på Als, i elektronik produktionen, der var 22 i afdelingen.
Senere kom han til Danfoss afdeling i Gråsten, hvor han var test-ingeniør og arbejdede med VLT frekvensomformere. (Hvor man styrer hastigheden på en motor ved at ændre på frekvensen på AC spændingen.)
Efter 2½ år her rykkede han til Danfoss hovedafdeling i Nordborg, hvor han var i tre år.
Mens de boede på Als, var Anne Grethe og Bjarke meget aktive i Apostolsk Kirke i Sønderborg, hvor præsten Anders Bartholdy blev en fantastisk mentor for Bjarke.
– Vi var med på lejre, i teenage arbejdet, prædikede og gik på gademission, sang, spillede, osv., husker Bjarke med begejstring.

LEGOs robotter

I 2000 skiftede Bjarke job til LEGO, hvor han blev ansat i udviklingsafdelingen og var med til at designe og udvikle LEGOs robotlegetøj.
Bjarke taler med stolthed om RCX-modellen, som han var med til at redesigne, NXT-modellen, hvor han udviklede hardwaren, – og ikke mindst den nye EV3, hvor han som en del af et stort hold havde ansvaret for hardwaren i den intelligente brik.
Han forklarer, at robotten har en ultralyds-sensor, så den kan reagere og måle afstand. Brikken har 64 MB ram og fjernbetjening og meget mere. Den kan benyttes af børn – nok mest drenge – fra 10 år og op. Ja faktisk er der en hel del voksne, der bruger den til at udvikle avancerede programmer.

Kina og Indonesien

Bjarke har været i både Kina og Indonesien for at finde leverandører. Han er skiftet fra at være senior-ingeniør til at blive Engenering Manager Specialist, hvor det handler mere om research og strategi. Derfor er han jævnligt i Fjernøsten for at se de nyeste teknologier på messer.
– Det er sjovt, spændende og udfordrende – og det har det været i 16 år. Men mine opgaver er undervejs blevet ændret til at være af mere strategisk art. Nu handler det også om, hvordan ”legetøjet” kan bruges i leg ogundervisning. For EV3’eren har et SD-kort som kan bruges til direkte at programere og udvikle spændende nye ting til robotten.

Ud blandt folk

Men som sagt har Bjarke et helt andet liv ved siden af sit spændende arbejde.
I fritiden går han på gaden i forskellige byer og snakker med tilfældige mennesker.
– Vi var ellers faldet lidt ned, da vi flyttede til Vejle og havde fået vores to børn, Jonas og Katrine.
Men så hørte jeg om Lene Hauge Jeppesen. (”Forsker fik bevis for Gud”, interview i Udfordringen uge 33, 2013.)
Hun gik på gaden og bad for folk. Og det satte flere af os andre i gang med det samme.
Når man selv har oplevet Gud og opdaget, at han elsker mig, som jeg er, så ønsker man, at andre også skal få en chance for at møde ham. Mange kommer jo ikke ind i en kirke, så derfor går vi udenfor – ud på gaden.

Erhvervsfolk i kirken

Bjarke mener også, at erhvervsfolk kan bidrage med meget mere i kirkerne.
– De har måske ikke tid til at gå tre år på bibelskole, men de vil gerne gå på aftenskole, hvis undervisningen er brugbar. De vil måske også bruge deres ferier på det, men kirker og højskoler henvender sig ofte til et helt andet publikum, mener Bjarke.

Coaching firma

Han har selv taget en coach-uddannelse for bl.a. at coache kirker og præster til at blive mere klar på, hvad de vil. Det tilbyder han gennem sit private firma www.c4you.dk.
Flere har haft gode oplevelser med et coaching forløb, kan man se på udtalelserne fra kunderne på hjemmesiden.