Fra hjernetro til hjertetro

s15_tro-med-sko-paaDet er fuldt ud muligt at tro alt det rigtige om Gud uden rent faktisk at tro på Gud, skriver præsten og teologen Andreas Kammersgaard Ipsen i sin fine, lille bog ”Tro med sko på”.

Vi kan sagtens tro på Guds eksistens, uden at det af den grund er en frelsende tro.
Den frelsende tro er at snøre skoene og komme til Jesus. Hvilket vil sige: At lade Jesus komme til mig, fordi alt sker ved nåde.
Andreas Kammersgaard Ipsen giver i bogens første del eksempler på, hvad en frelsende tro ikke er. Det er fx ikke nok at tro på Guds eksistens. Det gør de onde ånder også. Han citerer Jacobsbrevet 2,19: ”Du tror, at Gud er én; det gør du ret i. Det tror de onde ånder også – og skælver”.

Dét er en intellektuel tro. En hjernetro. Det er helt fint at tro med hjernen, at Gud skabte verden, at Jesus er Guds søn, men det er bare ikke nok! Det er ikke en frelsende tro. Det er ikke en tro med hjertet.

”Tro med sko på” er en lille, handy sag (sjov titel og velskrevet), der tager fat om temaet frelsen på en lettilgængelig og frisk måde. Med masser af gode hverdagsbilleder, der illustrerer, hvad det i bund og grund handler om.

Hvis du står på et synkende skib, reddes du ved at springe i redningsbåden, uanset om du tror på, at det vil hjælpe noget, frem for hvis du tror det, men ikke springer. Et af de billeder på frelsen, som Andreas Kammersgaard Ipsen bruger i bogen.

Et andet billede: Vi er først rigtig frie, når vi som en drage hænger på himlen, og der står et menneske nede på jorden og holder i snoren. I det øjeblik, vi vælger at blive vores egen herre og klipper snoren over, dratter vi til jorden. Ham, der holder snoren, er Gud.
Det handler om at overgive sig, frem for først at gøre sig alle mulige anstrengelser for at være en pæn og ordentlig kristen – eller ”mene” de rigtige ting.
Nåden – og troen ved Guds nåde – er helt omdrejningspunktet i Andreas Kammersgaard Ipsens bog.

Han er præst i Tarm Frimenighed og informationsmedarbejder i Luthersk Missions Børn og Unge, og det er vel fair at sige, at det lutherske nådesbegreb løber som en rød tråd gennem bogen, bl.a. i dåbssynet. Men ”Tro med sko på” kan sagtens læses af kristne, der har rødder i andre trossamfund. Med stort udbytte.

Andreas Kammersgaard Ipsen: ”Tro med sko på”
112 sider • 99,95 kr. • LogosMedia


Artiklen fortsætter efter annoncen: