Nobelprisen til kristen Bob Dylan

s16_Bob DylanBill Flanagan: ’Du synger julesangen som en sand troende.’ – Bob Dylan: ’Jeg er en sand troende.’

For en gangs skyld er det ikke Bob Dylan selv, der overrasker, men Det Svenske Akademi, som har besluttet at tildele den legendariske folkesanger Nobelprisen – i litteratur.

Vi har jævnligt fortalt om Bob Dylan i Udfordringen, for selv om det sjældent kommer frem i de verdslige medier, så blev protestsangeren fra 1960’erne og 70’erne ”født på ny” i 1979.

Han – som var verdslig jøde – havde en stærk åndelig oplevelse og blev kristen. Han udgav de tre albums med kristne tekster ”Slow Train Coming”, ”Saved” og ”Shot Of Love” fra 1979 til 1981.
Mest markant var nok rock-pladen ”Slow train coming” med Mark Knopfler på guitar. Teksterne er utroligt stærke og samfundskritiske.

Tavshed om tro

Men efter et par albums med åbne bekendelser holdt han igen sin tro for sig selv. Og rygterne gik, at han havde mistet troen.
Men ifølge den kristne Larry Norman var han stadig kristen, men orkede ikke at være det offentligt. At blive brugt.

I julen 2009 fortolkede han dog 15 klassiske julesange i julealbummet ”Christmas in the heart”. En interviewer – den amerikanske rock-kritiker og MTV-producer, Bill Flanagan – bemærkede, at Bob Dylan fremfører sangen ”O Little Town of Bethlehem” som en sand troende, hvortil han svarede: ”Jeg er en sand troende.”

Ungdomsoprører

De af os, der er et halvt hundrede eller derover, husker mange af Bob Dylans sange udenad. Og hans hæse jamrende stemme gav os håb om, at vi også kunne synge. Han fortolkede det ungdommelige oprør imod alt det etablerede, mod krig og fattigdom. Han udtrykte den oprindelige idealisme i ungdomsoprøret og fredsbevægelserne. Først sammen med Joan Baez.

Altid fornyede han sig musikalsk og kastede sig ud i nye genrer, og hans tekster var geniale i al deres mystiske enkelhed. At han selv stort set aldrig udtalte sig eller lod sig fotografere, ja aldrig smilte, gjorde ham blot til en større legende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Han blev religiøs, da alle troede, han var den mest kyniske kritiker af alle etablissementer”, skrev den indflydelsesrige amerikanske rock-kritiker og MTV-producer, Bill Flanagan, i et eksklusivt interview med Bob Dylan, der i 2009 blev oversat – med eneret til blade, som sælges af hjemløse verden rundt. Anledningen var cd’en ”Christmas in the heart”, med 15 klassiske julesange – til fordel for verdens sultende.
Nu har han helt fortjent fået Nobelprisen i litteratur. Og hvis man forventer, at han holder en stor tale, bliver man nok skuffet.

Jakob Brønnum gennemgår i bogen ”Sange ved himlens port” Bob Dylans bibelske inspirationskilder.”
Jakob Brønnum gennemgår i bogen ”Sange ved himlens port” Bob Dylans bibelske inspirationskilder.”
Dansk bog Dylans tekster

Den danske teolog og litteraturanmelde Jacob Brønnum (der også har anmeldt bøger i Udfordringen) har skrevet en 382 sider lang bog om Bob Dylans sangtekster og den viser, at Bibelen faktisk er Dylans væsentligste inspirationskilde.
Udfordringens anmelder, Josua Christensen, skrev i sin anmeldelse (uge 2, 2015) bl.a.:
”Brønnum tager os med helt fra begyndelsen med ’Blowin’ in the wind’ (1963) og forklarer, hvordan Dylans udprægede brug af symbolik og tekstsampling har flere lag.

Der er således ofte tale om et menneskeligt livsaspekt (konkrete oplevelser), et universelt perspektiv (fx hvad der skal til for at opnå fred) og en kritik af de menneskelige fejltagelser (at vi tror, vi kan vinde freden ved hjælp af våben). Herefter gennemgås den ene tekst efter den anden, med Bibelen som referenceramme, og pludselig forstår man teksternes dybde og rækkevidde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dommedagsprofet

Det er i hundredvis af sange, som anvender Bibelen som væsentligste inspirationskilde, og selv om der er mange temaer i spil, ser man også en rød tråd, som handler om at vælge sig selv og tage et individuelt ansvar.

Dylans samfundskritik skinner tydeligt igennem i sange som ’With God On Our Side’, men hans fokus er først og fremmest eksistentielt; sangene handler om frihed, tryghed, afsked, nærvær, ensomhed og menneskelige håb, drømme og bestræbelser – det er alment menneskelige forhold, hvor hvert menneske vælger sig selv igennem sine handlinger.

Midt i den usandsynligt lange karriere som sanger og sangskriver står Dylans ’evangeliske periode’, som Brønnum kalder de fire år, hvor Dylan er bekendende kristen.

Perioden indledes med ’Gotta Serve Sombody’, som er en bekendelse af det grundlæggende forhold, at man ikke kan leve ’for sig selv’, men altid vil stå i en større sags tjeneste. Dylan træder frem med indtrængende appel om at vælge side. Der er en dommedag i udsigt, hvor hvert menneske kommer til at stå til ansvar for sit liv, hvis ikke de er dækket af Lammets blod.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er ingen tvivl om, at Dylan har oplevet en omvendelse i sit liv, og dog varer det ikke ved,” mener Brønnum ifølge Josua.
Men ifølge Dylans nære kristne venner er han altså stadig seriøst troende.

I believe in you!

Dylans beskrev sin Jesus-oplevelse i sangen ”I believe in you”:

They ask me how I feel
And if my love is real
And how I know I’ll make it through
And they, they look at me and frown
They’d like to drive me from this town
They don’t want me around
’Cause I believe in you
They show me to the door
They say don’t come back no more
’Cause I don’t be like they’d like me to

And I, I walk out on my own
A thousand miles from home
But I don’t feel alone
’Cause I believe in you

I believe in you even through the tears and the laughter
I believe in you
even though we be apart
I believe in you
even on the morning after
Oh, when the dawn is nearing
Oh, when the night is disappearing
Oh, this feeling is still here in my heart

Don’t let me drift too far
Keep me where you are
Where I will always be renewed
And what you have give me today
is worth more than I can pay
And no matter what they say,
I belive in you.

I believe in you
when wintertime turns to summer
I believe in you
when white turn to black
I believe in you
even though I be outnumbered
Oh, though the earth may shake me
Oh, though my friends forsake me
Oh, even that couldn’t make me go back

Don’t let me change my heart
Keep me set apart
From all the plans they do pursue
And I, I don’t mind the pain
Don’t mind the driving rain
I know I will sustain
’Cause I believe in you

Til sidst må alle alligevel bøje knæ for Jesus.