Danskerne skal vælge 10 værdier til Danmarkskanon
Indtil den 22. november kan man stemme på sine ti favoritter blandt 20 danske værdier.
Nu kan befolkningen bestemme, hvilke 10 samfundsværdier, der skal udgøre den endelige Danmarkskanon. Seks eksperter har vurderet i alt 2425 forslag og har udvalgt 20 overordnede værdier. Hygge, håndværk, den kristne kulturarv og plads til forskellighed er med blandt disse 20.
Det skriver Kulturministeriet.
Der har været stor interesse for den nye Danmarkskanon i befolkningen, som har bidraget med de oprindelige 2425 forslag.
Historiske bevægelser og abstrakte værdier
Forslagene spænder fra historiske bevægelser som andels- og arbejderbevægelserne til mere abstrakte værdier som hygge, jantelov, tillid, lighed og humor.
Både privatpersoner, klubber, skoleelever, politikere, kulturpersonligheder, foreninger og organisationer har bidraget med forslag.
Der har også været holdt over 47 debatarrangementer på biblioteker o.l., og Kulturministeriets kanoncykel har været med ved folkelige begivenheder som Kulturmødet Mors, Copenhagen Pride, Folkemødet på Bornholm og Ungdommens Folkemøde for at indsamle forslag.
Hvem er vi, og hvad vil vi?
Kulturminister Bertel Haarder udtrykker sin glæde over danskernes engagement i processen.
– Jeg vil på lige fod med alle andre gå på danmarkskanon.dk og stemme. Jeg vil stemme på mange af værdierne, da de hver på deres måde udtrykker, hvad vi er formet af og fælles om og gerne vil have med ind i fremtiden.
Vi skal være bevidste om, hvad der er vigtigt i Danmark. Og det skal vi fortælle alle, der vokser op i Danmark eller kommer hertil udefra, siger Bertel Haarder.
Kristendom med på listen
De 20 samfundsværdier, som er udvalgt til afstemningen, er:
Andelstanken, Danmark i verden, deltagende folkestyre, den kristne kulturarv, det danske sprog, folkelige bevægelser, folkeoplysning, foreningsliv & frivillighed, frihed, frisind, hygge, håndværk, kort magtdistance, kønsligestilling, landskab & kultur, lighed for loven, medmenneskelighed, plads til forskellighed, tillid, velfærdssamfundet.
Eksperternes kriterier
Seks eksperter har sorteret og bearbejdet de mange forslag til Danmarkskanonen ud fra tre kriterier. Forslaget skal:
1) være immateriel kultur
2) kunne begrundes historisk og have betydning for mange mennesker
3) have relevans både nu og i fremtiden.
Eksperterne er: Marianne Holm Pedersen, seniorforsker, ph.d., Mehmet Ümit Necef, lektor, ph.d., Jørn Lund, professor, formand for Dansk Sprognævn, Eva Steensig, sociolog, Mads Mordhorst, lektor, ph.d. og Michael Böss, forfatter og universitetslektor.
Forklaringer på DKkanon
På www.Danmarkskanon.dk kan man læse enten en kort eller en lidt længere forklaring på hver af de 20 værdier.
Afstemningen foregår på danmarkskanon.dk fra den 15. til 22. november. Alle kan stemme. Man kan godt stemme på flere værdier, men man kan kun stemme på en værdi én gang.
De 10 samfundsværdier, som har fået flest stemmer, når afstemningen slutter d. 22. november, vil indgå i den endelige Danmarkskanon, som offentliggøres d. 12. december 2016.