Intense tekster på Østerbys jule-CD

s26_hjoeDet er en erfaren troubadur og garvet musiker, der her udgiver sin CD nr. 13, som han har kaldt ”Da julen var jul”. Hans Jørn Østerbys første CD, ”På vej”, kom allerede i 1989.

Med titlen ”Da julen var jul” kunne man måske forvente/frygte et nostalgisk opkog af gamle juletoner peppet op med lidt nyt krydderi – men her bliver man skuffet/glædeligt overrasket, alt efter udgangspunkt: Kun én melodi er genbrug af andres toner, nemlig Franz Grubers ”Stille Nacht”(”Glade Jul”), som Østerby har gendigtet – ellers er alle melodier Østerbys egne, ligesom teksterne er det.

Hans Jørns tydelige og fortællende vokal akkompagneres af ham selv på guitar /keyboard, og sangene udsmykkes desuden med trommer, saxofon, fløjte, bas og korstemme, fint afstemt efter den enkelte sangs udtryk.

Det er en jule-CD (selvom den hørt som ren lydkulisse i baggrunden også kunne være andet) – det er de stærke tekster, der gør det!
I Åbningsnummeret ”Hvad er det for en stjerne” inviterer en af de vise mænd os med ordene ”… hvis du har lyst, så tag med…” ind i den kristne julefortælling, og så pendler sangene ellers mellem fortidens julekrybbe, hvor Maria synger ”Ham jeg har båret, vil kalde mig mor…” og nutidens decemberoplevelser med fx nummeret ”Midt i al glimmer og julestads”.

Lidt hverdag er der også plads til mellem juleteksterne. En lille perle er efter min mening ”Skal vi gi’ op hver for sig eller sammen?” om knas (evt. juleknas?) i parforholdet; her går teksten sammen med vise-melodien op i en absolut højere enhed, der gør, at sangen bliver hængende.
En samling gode juleviser, som fortjener at blive hørt!