Lægeforeningen anbefaler ikke et lovindgreb mod drengeomskæring
WHO anbefaler drengeomskæring, som er noget helt andet end FGM eller ’pigeomskæring’.
Lægeforeningen støtter ikke et lovindgreb mod ikke-medicinsk drengeomskæring og nævner heller ikke en aldersgrænse på 18 år.
Den 5. december bragte Politiken en forsideartikel med overskriften: ”Lægeforeningen: Indfør aldersgrænse for drengeomskæring.”
Men det siger Lægeforeningens Etiske Udvalg intet om, understreger Foreningen Retten til Forskellighed i en pressemeddelelse den 6. december.
Lægeforeningen har understreget, at vejen mod en eliminering af drengeomskæring går via dialog med de grupper, som drengeomskæring har en særlig religiøs eller kulturel betydning for.
”Vi har oplevet et behov for en mere tydelig og underbygget politik. Men der er ikke tale om, at Lægeforeningen har ændret standpunkt,” siger Lise Møller, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg.
Dialog med religiøse grupper
”Vi har diskuteret det grundigt, også i vores etiske udvalg. Vi er nået frem til det, at det er vanskeligt at forudsige konsekvenserne af et forbud. Både for de pågældende drenge – man kan for eksempel frygte mobning og uautoriserede indgreb med komplikationer – og for de kulturelle og religiøse grupper, som de er en del af. Det er der ingen, der har overblik over, og derfor har vi besluttet ikke tage stilling til dette spørgsmål,” siger Lise Møller.
I Danmark er det primært muslimer og jøder, der praktiserer ikke-medicinsk drengeomskæring, og ingen af disse grupper ønsker et forbud.
Lægeforeningen frygter, at et forbud vil føre til uautoriserede omskæringer med risiko for alvorlige komplikationer, hvis læger ikke længere må medvirke.
Noget helt andet end FGM
Et forbud mod ikke-medicinsk drengeomskæring sammenlignes ofte med det danske forbud mod FGM (Female Genital Mutilation, også kaldet pigeomskæring). Men sammenligningen er forfejlet af flere grunde:
1. En tredjedel af alle mænd i verden er omskåret, og ingen seriøs forskning viser nævneværdige problemer, hvis indgrebet foretages under ordnede og hygiejniske forhold.
2. FGM er derimod livsfarligt og invaliderende for kvinder. Dette bagatelliseres, når det sammenlignes med drengeomskæring.
3. WHO har i mange år arbejdet på at eliminere FGM. Samtidig gennemfører WHO kampagner for mandlig omskæring som hiv/aids-forebyggelse i Afrika, fordi indgrebet nedsætter risikoen for hiv-smitte med op til 60%
Ingen muslimske eller jødiske foreninger støtter et forbud eller en minimumsalder. Tværtimod advares der om, at en kriminalisering sandsynligvis vil få en række negative konsekvenser.
Foreningen Retten til Forskellighed – CircumInfo er en tværpolitisk og tværreligiøs forening, der ikke promoverer drengeomskæring, men er imod et forbud og en minimumsalder for ikke-medicinsk drengeomskæring, oplyser foreningen.