Hvad kan moderne mennesker bruge Kaj Munk til i dag?
”Mennesker er kommet til tro på grund af Kaj Munks ord og liv.” Det fortæller Per Lunde Lauridsen, formidlingsinspektør på Kaj Munks museet i Vedersø.
Journalist og fotograf Henriette Bjarne Hansen har besøgt stedet, hvor en af Danmarks mest kendte martyrer boede. Han blev skudt på grund af sin modstand imod nazismen og jødeforfølgelsen. Læs her, hvad det moderne menneske kan lære af Kaj Munk.
I samme øjeblik man træder ind over dørtærskelen til Kaj Munks hjem i Vedersø, mærker man det historiske vingesus. Atmosfæren er stærk og levende, og efter at familien Munk har foræret museet de fleste af Kaj Munks personlige ejendele og møbler, er det en stor oplevelse at besøge stedet.
Realdania har bidraget med godt 6 mio. kr. til i – samarbejde med Fonden Vedersø Præstegård – at restaurere præstegården samt de tilstødende avlsbygninger.
Men hvorfor bruge så mange penge på at vedligeholde en mindestue?
– Vi skal ikke have en mindestue – det er ikke, hvad vi arbejder for – vi skal have et fortællested, hvor man kan drøfte demokrati, drama, tro, modstand og meget andet – med udgangspunkt i Kaj Munks værker og virke, fortæller Per Lunde Lauridsen, formidlingsinspektør på Kaj Munk-museet i Vedersø.
Hvad kan vi danskere bruge Kaj Munk til? Har han overhovedet noget vigtigt at give videre til det moderne menneske?
– Kaj Munk var en vigtig debattør og meningsdanner i en tid, hvor Danmarks demokrati og kirkeliv var under udvikling.
Kaj Munk var også et talerør fra ”udkantsdanmark” – og skrev med skuespillet ”Ordet” om almindelige menneskers livsvilkår.
Han var skarp – og hans direkte facon gør hans tanker og ord til et godt udgangspunkt for at drøfte de store spørgsmål i livet.
Hvad kan vi lære af Kaj Munk?
– Kæmp for alt,
hvad du har kært;
dø, om så det gælder,
da er livet ej så svært,
døden ikke heller.
Kaj Munk var et dybt troende menneske. Hvordan kom hans tro på Jesus til at påvirke hans liv og hans gerninger?
– Munk mente, at det vigtigste efter Kristus – var martyriet – at være villig til at gå hele vejen (med Kristus) – i forhold til sandheden.
Han var kompromisløs – hvilket ikke præger danskerne.
Kaj Munks tro på Kristus var 100 % fundamental for hele hans virke. Alt, han gjorde – om det var dramatik, prædiken, journalistik, digte eller andet – var for at pege på Kristus.
Er det noget, man har tænkt sig at understrege i den formidling, der er i præstegården i dag og hvordan?
– Ja vi arbejder med sandhed med stort S – med kompromisløshed og med martyriet som tema.
Er Kaj Munks tro på Jesus noget, mennesker anno 2017 kan bruge til noget?
– Kaj Munk sætter ord på mange moderne menneskers tanker om Kristus, om genopstandelsen og om troen.
Vi er bekendt med, at flere mennesker er kommet til tro via Munks ord og liv.