Ti fund fra 2016 kaster lys over Bibelens verden

Bladet TEL, som udgives af Selskab for Bibelsk Arkæologi, bringer en artikel (4 / 2016)om åbningen af ”Jesu grav” i Gravkirken.

Christianity Today har bragt en oversigt over de ti mest interessante fund fra Romerriget – fortrinsvis Israel – i 2016.
Avisen understreger, at der er tale om en subjektiv snarere end en egentlig videnskabelig vurdering af fundene.

10. Jerusalem-tekst: Den ældste reference til byen Jerusalem – bortset fra Bibelens – findes på et lille stykke papyrus, som var faldet i hænderne på antikvitetstyve. De hævdede selv, at de havde fundet det i en hule i Judæas ørken. Teksten lyder: ”Fra kongens slavinde, fra Na’arat, vinkrukker til Jerusalem”. Papyrusstykket dateres til 7. århundrede f.Kr. Man afventer dog stadig bekræftelse på, at det nye fund ikke er en forfalskning.

9. Glasfabrik ved Haifa: Judæa var kendt som et center for glasproduktion i Romerriget. Nu har man fundet rester af et værksted ved foden af Mt. Carmel. Det blev opdaget af vejarbejdere.

8. Bronzefund i sø: Ved Caesarea Maritima har dykkere fundet gamle metalstykker. De har nok været undervejs til omsmeltning og genbrug, da skibet sank. Dykkerne fandt bronzefigurer, lamper og mønter, som har ligget i søbunden gennem 1600 år.

7. Salomons palads i Gezer: En større bygning fra det 10. århundrede f.Kr. bliver kaldt ’Salomons palads’, selv om alderen er det eneste, der forbinder fundet med kongen. Den egyptiske farao erobrede og nedbrændte Gezer. Han gav derpå byen som medgift til sin datter, da hun giftede sig med Salomon – og Salomon genopbyggede byen. Se 1 Kongebog 9:16-17.

6. Romerske tavler: I den anden ende af Romerriget, i London, har man fundet over 400 trætavler fra oldtiden. Den ældste tavle er fra år 57 e.Kr. Tavlerne har været dækket med voks, og man skrev på dem med en stylus. Selv om voksen er væk, kan man stadig læse aftrykket af den latinske tekst, som nu skal analyseres og oversættes.

5. Gulv på Tempelbjerget: Man har fundet syv geometriske mønstre på fliser i stengulvet fra søjlegangen i Kong Herodes’ tempel. Volontører arbejder sig nu igennem de jorddynger, der ligger tilbage fra illegale udgravninger på Tempelbjerget i 1999.

4. Filister-gravplads: Man venter sig meget af udgravninger i Ashkelon, hvor israelitternes gamle fjender havde en gravplads. Man har fundet flere af filistrenes byer, men venter at lære meget mere gennem gravene.
– Det er en hel guldmine, siger professor Daniel Master fra Wheaton College, som er med til at lede udgravningen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:3. Krukkefabrik ved Kana: Mellem Kana og Nazareth har man fundet en hule, hvor man har udgravet kalksten og formet dem til kopper, skåle og krukker. De havde særlig værdi som rituelt rene beholdere. Man antager, at denne slags vandbeholdere blev brugt ved brylluppet i Kana i Joh. 2:1-11.

2. Lachish-lokum fra Hizkijas reform: I ruinerne af en ”port-helligdom” fra det første tempels tid har man fundet et alter med afhuggede hjørner. Man har også fundet et ubrugt toilet, som muligvis skulle vanhellige templet. Begge fund kaster lys over de religiøse reformer under Kong Hizkija i 2 Kongebog 18:4.

1. Åbning af Jesu grav: Det mest spændende fund blev gjort under reparationen af Gravkirken i Jerusalem i oktober 2016. Det er første gang, graven har været åbnet siden 1555. Under det medtagne marmorkapel fandt man den kalksten, hvor man mener, Jesus blev lagt efter korsfæstelsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det ser ud til at være det synlige bevis på, at gravens placering ikke er blevet ændret gennem tiden. Det har videnskabsfolk og historikere ellers spekuleret på i årtier, fortæller Fredrik Hiebert fra National Geographic.