50 års kamp for trosfrihed

Richard Wurmbrand (1909-2001) udgav bladet Martyrernes Røst og skrev flere bøger om kristne bag Jerntæppet.

Stefanusalliansens 50 års kamp for menneskerettighederne blev fejret i Oslo.

– Desværre vil der være brug for os også i de næste 50 år, siger generalsekretær Hans Aage Gravaas fra Stefanusalliansen.

Jubilæumsåret startede med en festgudstjeneste i American Lutheran Church i Oslo sidste søndag.
– Der vil altid være forfølgelse og modstand mod kristen tro. Fejringen i dag skal inspirere os til at gribe fat i dagens problemstillinger, siger Gravaas til KPK.

Stefanusalliansen er en missions- og menneskerettighedsorganisation med særligt fokus på trosfrihed. Organisationen arbejder for at formidle støtte, omsorg og praktisk hjælp til mennesker og kirker over hele verden, som forfølges eller undertrykkes på grund af deres kristne tro. Temaet for hele jubilæumsåret er ”Tilbage til rødderne”.

Mission bag jerntæppet

Stefanusalliansen blev stiftet som organisationen ”Misjon bak Jernteppet” i 1967. Det skete som en reaktion på forfølgelse og tortur af kristne i Sovjetunionen og andre kommunistiske lande i Østeuropa. Dette kommer der særligt fokus på i jubilæumsåret.

– Vi ønsker i år særligt at fokusere på de lande, hvor man kan sige, at Jerntæppet aldrig faldt. I mange af staterne i Eurasia er der strenge restriktioner af trosfriheden, som ligner dem, der fandtes under sovjettiden, fortæller assisterende generalsekretær Hilde Skar Vollebæk.
Den rumænske pastor Richard Wurmbrand, som blev fængslet og tortureret i Rumænien på grund af sin tro sidst i 1940’rne, var et vigtigt vidne om forfølgelsen bag Jerntæppet. Wurmbrand blev først sluppet fri, efter at Den norske Israelmisjon (tidl. Norsk Jødemisjon) og Hebrew Christian Alliance havde indsamlet løsepenge og hjulpet ham til at flygte først til Oslo og siden til England og USA.

Jubilæumsfejringen startede i American Lutheran Church på Frogner i Oslo. Dette var nemlig den første kirke, Richard Wurmbrand besøgte efter flugten fra Rumænien. Her blev ideen om en mission for forfulgte kristne bag Jerntæppet født.

Kage og trosfrihed

Under den første markering af jubilæet lancerede Stefanusalliansen konceptet ”Smak av Trosfrihet”.
– Da Wurmbrand besøgte Norge, blev han inviteret med hjem på kage af en dame i forsamlingen. Han bad hende starte en organisation for at hjælpe de forfulgte kristne bag Jerntæppet. Hun kontaktede sin veninde Else-Marie Skard, som sammen med nogle andre fik stiftet og drev organisationen i starten, fortæller informationsleder Thea E. Haavet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nu er planen at flere skal lære om trosfrihed, mens de spiser kage.
– Vi har fået lavet ”Stefanuskagen”, som er udviklet af vinderen af bagedysten, Elisabeth Holm. I løbet af jubilæumsåret skal vi have oplæg i hele landet, hvor folk bager denne kage og lærer om trosfrihed, siger Haavet.

Bibelsmugling

Stefanusalliansen vil også sætte fokus på den omfattende bibelsmugling i organisationens første år.
– Det blev indsamlet mange penge til bibler, og mange nordmænd rejste selv ind i disse lande med bibler skjult i bagagen og i bilerne, fortæller Skar Vollebæk.

Nu håber de at finde frem til dem, som var med til denne smugling for så at arrangere samlinger for dem.
– Vi ønsker at minde om det, som skete dengang, men også finde tilbage til den nerve, som gjorde, at så mange var villige til selv at rejse ind bag Jerntæppet med bibler, siger Hilde Vollebæk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I dag smugler Stefanusalliansen ikke selv bibler, men samarbejder med lokale og internationale organisationer.
– Nu foregår megen informationsudveksling over internettet, men vi har også organisationer som PARS, som blandt andet arbejder med at få kristent materiale ind til kirkeledere i Iran, siger Thea Haavet.

Appelbrev på SMS

I 1984 startede Stefanusalliansen sin egen appeltjeneste, hvor private mennesker i Norge sender appeller til myndighedspersoner på vegne af fx fængslede kristne.

– Noget af det første, organisationen gjorde, var at indsamle underskrifter, og allerede første år sendte de breve til FN. Vi er imponerede over, hvor store aktivistiske muskler, der blev vist allerede i starten, siger Hilde Skar Vollebæk og Thea Haavet.

Appeltjenesten er stadig en vigtig del af organisationens arbejde.
– Nu har vi en teknologisk nysatsing i appeltjenesten med mindst 10 breve om året. Nu er det mest almindeligt med SMS eller e-mails, men man kan stadig også skrive almindelige breve, siger Haavet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Flere navneskift

Efter Jerntæppets fald i 1989 skiftede organisationen navn til Norsk Misjon i Øst. Man optrappede arbejdet i Østeuropa, Mellemøsten og Asien, mens arbejdet ind mod Sovjet gradvis blev nedtrappet.

I 2001 indgik Norsk Misjon i Øst i et formelt partnerskab med den internationale organisation Christian Solidarity Worldwide, og i 2005 blev den første Stefanuspris uddelt.

I 2012 skiftede organisationen navn til Stefanusalliansen. Stefanus fra Apostlenes Gerninger regnes som den kristne kirkes første martyr.
– Vi får besøg af flere prominente gæster i løbet af jubilæumsåret, fortæller Hilde Vollebæk.

To af gæsterne er pastor Hikmat Kashouh og Lilly Malky fra Ressurection Church i Beirut, som kommer til Norge i marts for at fortælle fra deres omfattende arbejde med syriske og irakiske flygtninge i Libanon.