S-ordfører uenig med partiet om forbud mod bederum

Det er et principielt spørgsmål for mig, siger Daniel Toft Jakobsen om forbud mod bederum.

Der skal ikke være bederum på danske uddannelsesinstitutioner, mener Socialdemokraterne. Men ordfører for de frie skoler, Daniel Toft Jakobsen, og flere andre er uenige.

Socialdemokratiets officielle holdning er, at man ønsker bederum forbudt på danske uddannelsesinstitutioner. Det fastslog partiets erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye tirsdag.

Men den socialdemokratiske folketingsgruppe er splittet i sagen. Især partiets ordfører for frie grundskoler, efterskoler og højskoler, Daniel Toft Jakobsen, erklærer åbent sin uenighed med sit parti i dette spørgsmål.

Frihedsværdier

– Jeg siger, hvad jeg mener. Alt andet vil være skuespil. Jeg har tillid til, at man kan håndtere det her lokalt, og jeg tror ikke, at lovgivning er det mest effektive redskab, sagde Daniel Toft Jakobsen efter et gruppemøde tirsdag på Christiansborg, hvor partiets folketingsmedlemmer havde diskuteret sagen.

– For mig er det her et ret principielt spørgsmål. Det har noget med grundlæggende frihedsværdier at gøre, siger han.
Socialdemokratiets officielle politik har tidligere været, at man ikke ønskede at forbyde bederum på uddannelsesinstitutioner ved lov. Men nu ønsker partiet ifølge Mattias Tesfaye et forbud.

Den konkrete anledning til at diskussionen er blusset op, er et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, som tirsdag skal behandles i Folketingssalen.

Frygt for islamisk kontrol

Dansk Folkeparti forklarer forslaget om et generelt forbud med henvisning til, at uddannelsesinstitutioner ikke skal understøtte ”islamisk social kontrol og dermed en videre islamisering af det danske samfund”.

Bederum er ikke forenelige med danske traditioner og formålet med en uddannelsesinstitution, hedder det i forklaringen.
DF påpeger, at der kan være tale om social kontrol, så nogle muslimer prøver at sikre, at andre overholder den hellige lov, shariaen.
Socialdemokratiet støtter ikke det konkrete forslag med henvisning til, at der er brug for større viden om sagen. Men partiet fastslår officielt, at der er er brug for et forbud.

– Det er frygten for religiøst gruppepres, forklarer Mattias Tesfaye. Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har ikke ønsket at udtale sig i debatten og refererer i stedet til Mattias Tesfaye.

DSU’er: ’Ærgerligt’

Den socialdemokratiske ungdomsorganisation DSU kalder ønsket om at forbyde bederum ’ærgerligt’. Fokus i integrationsdebatten skulle ligge et helt andet sted, mener DSU-formand Lasse Quvang.

– Nogle af de steder, hvor der har været problemer med social kontrol, er bederummene blevet afskaffet af institutionerne. Og andre steder fungerer det helt fint med et reflektionsrum, eller hvad end de kalder det.
Jeg synes egentlig bare, at vi skal lade institutionerne selv finde ud af det, siger Lasse Quvang til TV2.