IPSICC

Udstillinger om de syv dødssynder

På Skovgaardmuseet i Viborg kan man indtil 28. maj se en udstilling om stolthed.

Kunstmuseer i Midtjylland sætter spot på de gamle synder i forbindelse med kulturhovedstadsåret.

Syv kunstmuseer i Midtjylland tager ”de syv dødssynder” under behandling og stiller spørgsmålet, om det stadig er synder, eller om nogle af dem ligefrem er blevet dyder?

I kirken i Middelalderen var de syv dødssynder fråseri, misundelse, stolthed, grådighed, begær, dovenskab og vrede.
Men hvad skal vi stille op med sådanne begreber hér i år 2017?

I forbindelse med kulturhovedstadsåret i Aarhus er spørgsmålet lagt i hånden på en bred vifte af kunstnere, og resultaterne af deres refleksioner kan ses i spændende udstillinger på syv kunstmuseer i hele Region Midtjylland – lige fra Lemvig til Ebeltoft.
Udstillingerne kan ses frem til udgangen af maj.

Et af museerne er Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, som har fået til opgave at undersøge begrebet fråseri. Det har for den legendariske amerikanske kunstner Barbara Kruger udmøntet sig i værket Gluttony, hvor Barbara Kruger reflekterer over fråseri og forbrug i verden anno 2017. Med sin visuelle brug af fotografi og grafiske tekster med direkte reference til reklamen tilbyder amerikaneren en kritisk refleksion over, hvordan den kulturelle og sociale identitet formes af forbrug.

På Randers Kunstmuseum er det begrebet ”begær”, der belyses af den kendte og udfordrende danske kunstner Christian Lemmerz og den amerikanske konceptkunstner Jenny Holzer.

Den danske kunstner Katja Bjørn, kendt for sine nytænkende videoskulpturer, har fået til opgave at fortolke begrebet ”misundelse” på Museum Skive.

På Glasmuseet i Ebeltoft præsenterer de mexicanske brødre Jamex og Einar de la Torre et farverigt bud på dødssynden ”dovenskab”.
Rebecca Louise Law er en britisk kunstner, der arbejder med ægte blomster i sine kunstfærdige installationer, og på Skovgaard Museet i

Viborg tager hun begrebet ”stolthed” under behandling.

På Horsens Kunstmuseum er dødssynden ”vrede” tema, og her fortolkes det af billedkunstner og professor Martin Erik Andersen i samarbejde med billedhugger René Schmidt og kunstnerduoen Vinyl Terror & Horror.

Endelig sætter Holstebro Kunstmuseum fokus på dødssynden ”grådighed”, som fortolkes af de tre kunstnere Peter Linde Busk, Steinar Haga Kristensen og Alexander Tovborg.