Aarhus vil befri gudstjenesten

I anledning af at Aarhus er europæisk kulturhovedstad i 2017, er Aarhus Domkirke og Teatret Svalegangen gået ind i et samarbejde, hvor der leges med formen i folkekirken.

Aarhus Domkirke og Teatret Svalegangen i et utraditionelt samarbejde i årets kulturhovedstad. Der leges med formen i folkekirken og sprænges rammer i en uge i februar.

Kan du forestille dig en gudstjeneste i folkekirken med dansende kirketjenere og et nadvermåltid tilberedt af Michelin-kokke, eller skal alt bare blive ved det gamle?

Det handler om gentænkning. Om at bryde med vanetænkning.
”Let´s Rethink” hedder temaet for kulturhovedstadsåret i Aarhus, hvor alt det velkendte kastes op i luften og genovervejes. Den folkekirkelige gudstjenesteform får også lige en tur i gentænkningens centrifuge.

Ritualer nytolkes

Aarhus er som bekendt europæisk kulturhovedstad i hele 2017.
Da det også er 500-året for Reformationen, er Aarhus Domkirke gået sammen med Teatret Svalegangen for at skabe en event, der sætter spot på gudstjenesten i kirken.
Det er der kommet forestillingen ”Befri Gudstjenesten” ud af. Et moderne, kunstnerisk bud på, hvordan en gudstjeneste også kan se ud anno 2017. Et par timers mix af teater, prædiken, musik, debat, lyrik, dans og gastronomi – med noget for alle sanser.
Kort sagt: En nyfortolkning af kirkens ritualer og en helt anderledes form. Eventen sker over 7 aftener i Domkirken – første gang på lørdag den 18. februar.
– Vaner er gode, så længe de er levende og lader sig justere. Men vaner er også drilske, de fanger og binder os til sidst. Er gudstjenesten på samme måde blevet fanget i vaner? Spærrer den selv for sit befriende budskab? Forestillingen spørger, og du svarer! siger domprovst Poul Henning Bartholin fra Aarhus Domkirke.

Alternative prædikanter

Syv meningsdannere har hver fået til opgave at prædike. Det er Hans Rønne, Sherin Khankan, Steen Hildebrandt, Lone Overby Fjorback, Flemming Jensen, Emma Holten og Selina Juul. De prædiker over emner lige fra tro og kærlighed til forbrug og bæredygtighed.
Derudover vil man bl.a. møde Den Danske Salmeduo, Per Vers, dansekompagniet Don Gnu og Aarhus Gospel Singers med Rune Herholt. Kokke fra Restaurant Gastromé, der er med i det fine selskab i Michelin-guiden, tilbereder nadvermåltidet.
Martin Luther var også en slags ”gentænker”, som lavede revolution i fastlagte mønstre og vaner og ikke mindst involverede folket. Kirken måtte ikke være en fremmedgørende institution!

Teser på domkirken

Det er sikkert også helt i hans folkelige ånd, at Aarhus Domkirkes tårn i resten af februar vil blive oplyst af en interaktiv video-installation, hvor forbipasserende efter mørkets frembrud kan interagere og komme med deres egne bud på teser anno 2017, som så kan læses på en widescreen på tårnet.
Aarhus Domkirke er lukket for almindelige søndagsgudstjenester i februar som følge af arrangementet. De holdes i stedet i Skt. Clemens Gård.