Tro og politik hører sammen

Bjarte Ystebø – Deltagerne elsker vort land.

Den venstreorienterede og verdslige presse – og nogle af de etablerede kirkelige magthavere – kaldte Oslo Symposium for højreorienteret. Men de kristne værdier og holdninger udelukkes fra medierne, mente det rekordstore antal kristne deltagere.

Af Ingunn Marie Ruud
Kristeligt Presse Kontor, Norge.

– Vi er forpligtet på de kristne værdier, og det er den fælles arena, vi har hvertandet år. Det er rart at sidde ned i to dage og faktisk være enig med, hvad man lytter til.

Eskil Reite deltager i Oslo Symposium for tredje gang med sin kone Anita A. Reite.
– Jeg synes, vi skal have lidt flere kristne værdier ind i politik. Det er meget af grunden til, at vi er her. Vi bør blande politik og religion mere, mener Reite.

Stå op for Israel

Parret følges med deres Israels-
ven og parrets fælles veninde Sølvi Sandbakk fra Bodo.
– Det er også et seminar, hvor de står op for Israel, og det betyder vældig meget for mig.
Mellemøstens eneste demokrati bliver ikke fremhævet i medierne i Norge, så her kan det være nyttigt at være med for mange, der ikke har gjort op med sig selv, hvad de skal mene om det, der sker dér, siger hun.

Oslo Symposium er et værdi-konservativt forum ledet af Bjarte Ystebø, redaktør af den ugentlige avis Norge IDAG. Konferencen blev holdt første gang i 2011 og samler hvertandet år værdi-konservative kristne til møder med politikerprofiler, samfundsdebattører, ministre og internationale gæster.

Oslo Symposium placerer sig til højre i norsk politik, og kampen for en ikke-socialistisk regering og engagementet for Israel er centralt.
Deltagerne i Oslo Symposium er, ifølge Ystebø, optaget af kristne værdier, og hvordan de bedst påvirker samfundet.

– De, der kommer her, er mennesker, der har en kærlighed til vores land og ønsker, at det skal være påvirket af kristendom og kristne værdier, siger Ystebø.

Kan ikke passe nok på

At de værdikonservatives synspunkter ikke kommer til udtryk i medierne, er noget, mange af deltagerne føler.
– Jeg føler, at de konservative kristne synspunkter undertrykkes og lyttes meget lidt til. Jeg tror, Oslo Symposium er en meget vigtig begivenhed, især fordi der snart skal være nyvalg, og så er det vigtigt at vise støtte til de synspunkter, der kommer frem her, siger Sigrun Urdal Bøje fra Molde.

De flerårige deltagere Vivi-Ann og Knut Goderstad er enige.
– Jeg tror, ​​at vi lever et helt liv, og at kristendommen er en vigtig del af politik. Det har været tilfældet i hele vores historie, og vi må ikke glemme det, siger Knut Goderstad, som er aktiv i Normisjon i Arendal.

Kristne bliver mere politisk aktive

Wanda Villa Wilkens fra Zion Pinsekirken i Molde har et klart mål for deres deltagelse på Oslo Symposium.
– Jeg har valgt at komme her for at være lidt mere politisk bevidst og tænke over, hvilket parti jeg ønsker at stemme på, siger Wilkens, der for første gang deltager i år.

– Det er vigtigt at have et forum, hvor kristne samles og finder fællesskab med hinanden på tværs af de kristne forskelle, for at se hvad der sker med værdierne i vores land, fortsætter hun.
Haldis Kleppe Akselsen og Jan Roger Akselsen er også i Oslo Symposium for første gang i år.
– For et par år siden læste vi bogen ”Søn Hamas” af Mosab Hassan Yousef, og da vi så, at forfatteren ville være her, måtte vi benytte lejligheden, siger Haldis Kleppe Akselsen.

Hun mener, at det er vigtigt, at der er et forum, hvor man kan høre indlæg og debatter om værdipolitik.
– At være en kristen er en naturlig del af hverdagen, og det vil også påvirke vores beslutninger og de valg, vi træffer om, hvem der skal regere i Norge, og hvilke love vi skal have.

Ikke diskvalificere kristne

Organisatoren Bjarte Ystebø tvivler på, at de, der tror, ​​der sker en uheldig sammenblanding af religion og politik, selv har været med på arrangementet.

– Her er det politiske argumenter, der bliver fremført. Det bør ikke være sådan, at kristne diskvalificeres fra at deltage i den politiske debat. Det er helt naturligt, at de er med, og de, der mener noget andet, tager efter min mening fejl, siger han.

Han siger, at konferencen i år har et rekordstort antal deltagere med over 600 betalende gæster. Sidste gang var der omkring 450 betalende. Men han indrømmer, at gennemsnitsalderen for deltagerne er relativt høj.

– Der er mennesker i alle aldre, men med vægt på modne mennesker. Det er dem, der er mest frygtløse og mest brændende, både når det gælder Israel og når vi taler om at kæmpe imod sekularisering, siger han og tilføjer:
– Vi ønsker, at Norge forbliver et kristent land, og det bliver det ikke ved med, hvis ikke vi kæmper for det. En del af kampen er ved at etablere sig i den offentlige debat. Oslo Symposium er en indsats, der har været meget vellykket.

Læs mere her: