Trump var ikke mit første valg…

Bjarte Ystebø overrækker Kåre Kristiansen-prisen til guvernør Mike Huckabee. Prisen er indstiftet til minde om den tidligere leder af Kristeligt Folkeparti, som trådte ud af Nobelpris-komiteen, da flertallet besluttede at give fredsprisen til Yasser Arafat. Han betragtede det som en hån overfor jøderne at give ”freds-prisen” til en terrorist, som havde så mange menneskeliv på samvittigheden.
Kåre Kristiansen kunne ikke leve med, at netop ”freds-prisen” blev givet til en terrorist, som havde så mange menneskeliv på samvittigheden.

Men der var brug for et folkeligt opgør med magthaverne i Washington, finansfolkene i New York og filmindustrien i Hollywood.

– Mange er bekymrede over valget af Donald Trump. Han var heller ikke min favorit til præsidentvalget. Det var jeg selv!

Med humoristiske bemærkninger som denne begejstrede præsident-kandidaten Mike Huckabee hurtigt de ca. 750 deltagere på Oslo Symposium i weekenden.

Huckabee var – ligesom ved sidste valg – med i opløbet om at blive Republikanernes præsidentkandidat. Den tidligere guvernør i Arkansas blev dog overhalet af Donald Trump.

Og Huckabee havde selvironi nok til at joke om sit nederlag:
– I regnede nok med, at det var nemt at invitere mig, for jeg havde jo alligevel ikke andet at lave efter mit nederlag, sagde han.

Brug for et opgør med de politiske magthavere

Når det gjaldt præsident Trump, så var han altså ikke Huckabees ”første valg”.
– Men jeg skynder mig at tilføje, at han var mit andet valg, sagde han.

– Det vil undre mange. Men vore politiske institutioner i USA havde brug for at blive vendt op og ned. Både Demokrater og Republikanere. Vi havde masser af bureaukrati. Dem, der levede i bureaukratiets boble, havde et godt liv.
Men mange fra arbejderklassen følte, at jo mere de sled i det, jo længere kom de bagefter.
Der var langt fra boblerne New York, Washington og Hollywood til kulturen i resten af USA.

Valgoversigterne viste det. Små striber af blåt på øst og vestkysten. Men resten af landet var ”overflyvningsområder”, hvor politikerne ikke kommer, når de rejser fra øst til vest.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Mange er ekstremt rige, men stadig flere er meget fattige.

Det bekymrede Trump. Men det er ikke det, man hører fra medierne – men han kan jo heller ikke li’ dem, bemærkede Huckabee.

Alle har ret til liv

– Jeg gik selv ind i politik, fordi jeg var pro-life (for menneskeliv). Hvis man devaluerer sine medmennesker og kalder nogle mere eller mindre værd end andre, går man imod de udødelige ord i USAs forfatning fra 1776.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Vi mener, at disse sandheder er selvindlysende:
Alle mennesker er skabt lige og har af deres skaber fået visse umistelige rettigheder som liv, frihed og retten til at søge lykke.

Det er grundlaget, som USA bygger på, uanset om man har ejendom eller kommer fra en særlig familie etc. Vi har disse rettigheder, fordi Gud har skabt enhver. Derfor er jeg pro-life.

Som kristen tror jeg ikke, at Jesus døde mere for nogen end for andre. I mange kulturer er man bundet til den situation, man er født i – et kastesystem. Man kommer ingen vegne.

Fattig opvækst

– Jeg voksede op i et meget fattigt hjem. Min mors hjem havde ikke gulv og intet rindende vand.
Min far havde to job for at kunne betale huslejen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Min far og hans forfædre havde aldrig gået i gymnasiet, for da slet ikke at tale om universitetet.
Jeg var mønsterbryder, fordi mit land siger, at måske bliver man født fattig, men man behøver ikke forblive i fattigdommen.

Jeg tror ikke, at noget menneske kan undværes. Gud elsker barnet med Downs lige så højt som kaptajnen på football-holdet.

Kåre Kristiansen talte om pro-life (menneskeværd), før der var noget, der hed sådan.

Udfordringens redaktør Henri Nissen fik mulighed for en kort samtale med den tidligere præsidentkandidat og guvernør Mike Huckabee under besøget på Oslo Symposium. ”Vi har ofte skrevet om dig i Udfordringen,” fortalte Henri. ”Var det positivt?” spurgte Mike Huckabee spøgefuldt. Han takkede i øvrigt for, at Udfordringen fortæller sine læsere troværdige nyheder om Israel.
Kærlighed til Israel

– Kåre Kristiansen talte også meget om etableringen og beskyttelsen af Israel som nation.

– Mange har irrationel modstand mod Israel, sagde Huckabee. Han fortalte, at han besøgte Israel og hele Middelhavsområdet som 17-årig sammen med en ven. Det var i 1973, kun tre måneder før Yom Kippur-krigen.

Selv om de havde gode oplevelser i hele Mellemøsten, så følte han sig straks hjemme, da de kom til Israel. Han følte straks, at Israel var et enestående sted på kloden. Han følte, at det var noget åndeligt.

– Den eneste forklaring på Israels eksistens er Guds indgriben. 1967-sejren skyldes Guds ufattelige indgriben, sagde han og tilføjede:
– Dér startede min 44-årige kærlighed til Israel. Jeg har rejst frem og tilbage flere gange, end jeg kan tælle. Nogle gange rejser jeg med kristne, somme tider med jødiske grupper. Men jeg elsker Israel, fordi Gud elsker landet. Hvordan kan lade være med at elske det, Han elsker?

Bibelske grænser

– Jeg véd, at jeg måske nu siger noget, der betragtes som politisk ukorrekt, når man spørger mig: Hvor mener du, at grænserne skal være?
Jeg mener at grænserne ligger fast. Det var dem, Gud talte til Abraham om for 3800 år siden. Sådan skal grænserne være!
(Se 1. Mosebog 15,18, red.)
– Folk mener ikke, at Israel skal okkupere områder. Men det er deres eget land, og vi må støtte dem, opfordrede Huckabee.

Auschwitz tæt på helvede

– Kz-lejren Auschwitz er det nærmeste til helvede, vi kan se her i verden. Det blev bygget for at udslette 10.000 jøder om dagen. Jeg anbefaler alligevel et besøg. Hvis det ikke var for de allieredes indgreb – og Guds indgriben – ville enhver jøde have været udslettet, sådan som Hitler ønskede det.

Primierminister Netanyahu (som er en god ven af mig gennem 20 år) siger, at det, der skete i Auschwitz, aldrig vil ske igen, for staten Israel vil forsvare jøderne denne gang.

Hvorfor er så mange kristne så stærke venner af Israel – endda mere venner end jøderne i USA? spurgte Huckabee og svarede selv: Du kan være jøde uden at have noget med kristendommen at gøre, men jeg kan ikke være kristen uden at godtage det, der har med Gamle Testamente at gøre. Jeg tror, at Bibelen i sin helhed er Guds ord.

Men jeg ville også være for Israel, selv om der ikke var teologiske grunde til det, for Israel er det eneste demokratiske land i Mellemøsten.
Det er det mest frie land mht. ytringsfrihed og religionsfrihed. Intet arabisk land beskytter kirker og synagoger. Men Israel beskytter de steder, som kristne og muslimer holder for hellige. Der er masser af diskussion mellem politikere i Israel, og pressen i Israel er meget kritisk. Der findes heller ikke andre lande i Afrika og Asien, hvor kvinder har fuld ligestilling, som i Israel.

Israel har bragt os mange fordele. USA har aldrig skullet beskytte Israel med egne tropper. Vi har givet dem assistance og materiel. Men israelerne har selv betalt den dyreste pris med de mennesker, som har forsvaret landet med deres eget liv.

Israel har givet verden flere Nobelprisvindere end noget andet land i verden. Fra det lille land med en håndfuld millioner mennesker kommer videnskabelige landvindinger, som ingen andre steder fra. Vandmeloner, mobiltelefoner, medicin som forlænger menneskers liv skyldes israelere.

Jeg er ikke her som landets ambassadør. Men angrebene mod Israel er irrationelle og vanvitttige. Vi skal i stedet være taknemmelige for deres landvindinger og alt godt, de giver verden.

Der bliver ikke fred

– Jeg ville gerne se politiske eller militære løsninger skabe fred. Men det vil ikke ske. Konflikten i Mellemøsten vil aldrig blive løst. Det er min teologiske holdning.

Freden kunne heller ikke skabes af den fredsaftale, der blev indgået i Oslo. Den aftale viste sig heller ikke at være så fredfyldt.
For problemet har at gøre med svaret på spørgsmålet: ’Tror du, at Guds løfte til Abraham gælder for Ismaels efterkommere eller Isaks efterkommere?’

Svaret afgør din holdning til, om Israel er den retmæssige arving til landet.
Og folk indvender: Jamen, hvad med palæstinenserne?

Men ”palæstinenserne” var et begreb, som Yasser Arafat opfandt ud af ingenting i 1962.
Palæstina var ikke en nation. Det var ikke et folk dengang. Undersøg det selv. Nævn palæstinensernes første konge eller premierminister. Hvor lå deres første hovedstad, og hvad er deres historie?

Og hvis du tvivler, så se filmen Exodus, som handler om jødernes rejse fra Europa til deres forfædres hjemland Israel efter 2. verdenskrig. De søgte et sikkert sted at bosætte sig.

Gennem hele filmen, som er fra ca. 1960, taler Paul Newman om det jødiske folk som palæstinensere – det ord gjaldt nemlig alle beboere i dette landområde.

Indtil 1962 sagde ordet ikke noget om, hvorvidt man var jøde eller araber eller muslim, sagde Huckabee. Han sluttede med den historie, som er fortalt på forsiden.

Læs også leder.