3.000 år gammelt æselmøg bekræfter beretning om Salomon

Et nyt arkæologisk fund bekræfter Bibelens beretning om kong Salomons rigdom og kobberminerne i Timnadalen.

I en artikel i National Geographic afslører arkæologerne, at man har fundet 3.000 år gammelt møg i et af oldtidens mineområder. Ekskrementerne har overlevet så længe takket være det tørre klima i dalen. Der er tale om et område med kobberminer, hvor man smeltede malmet til metal, og fundene bekræfter beretningen om Salomons rigdom, der bl.a. kunne stamme fra disse kobberminer.

– Vi troede, at nogle nomader havde camperet der med deres geder nogle få årtier tilbage. Men kulstofdateringen har bekræftet, at der var tale om æsler og andre husdyr fra det 10. århundrede f.v.t. Det er svært at fatte, siger arkæolog Erez Ben-Yosef.

I det organiske materiale fandt man også spor af korn og pollen, som kan bruges til at fastslå, hvad dyrene levede af. Og dyrefoderet er blevet transporteret til dalen fra et område, der ligger over 160 km væk – nær Middelhavets kyst.

– Indtil for nylig havde vi næsten ingenting fra denne periode på dette sted. Men nu ved vi ikke bare, at der var tale om en kobber-kilde, men også at den stammer fra kong Davids og hans søn Salomons tid, siger Ben-Yosef.