Udbredt modstand mod assisteret selvmord
– Det ligner en foreløbig sejr for prolife-grupperne, vurderer kristne i USA.
– Vi bliver ikke kørt over, selv om fortalerne gerne vil have os til at tro, at legaliseringen af assisteret selvmord buldrer fremad som et godstog, der ikke kan standses.
Det siger Rita Marker fra organisationen Patient Rights Council (råd for patientrettigheder) til Baptist Press. Hun erkender, at flere delstater i USA sidste år vedtog at tillade eutanasi. Foreløbig er lægeassisteret selvmord tilladt i syv stater. Men det går meget dårligt med vedtagelsen af lignende love i 2017.
– Det er kommet som et chok for fortalerne, fordi de troede, at nu var dæmningen bristet, og alt var muligt for dem, forklarer Rita Marker.
Delstater siger nej
Lovforslag om, at nogle liv ikke er værd at leve, er indtil videre blevet afvist i staterne Indiana, Mississippi, New Mexico og Tennessee. I New Mexico nedstemte senatet med 22-20 et lovforslag om at legalisere assisteret selvmord for mennesker, der kunne forvente at dø inden for seks måneder. Imod forslaget stemte 15 republikanere – men også 7 demokrater.
Lignende lovforslag er blevet afvist i Hawaii, Maryland, Utah, og Wyoming, selv om de måske vil blive forsøgt vedtaget senere, siger Rita Marker.
I Hawaii har en komite i Repræsentanternes Hus enstemmigt vedtaget ikke at lade et ekstremt forslag gå videre. Det afviste forslag skulle tillade læger at ordinere dødelig medicin allerede samme dag, som en patient får diagnostiseret en uhelbredelig og dødelig sygdom.
Kamp mod dødskulturen
Eva Andrade fra Hawaiis Family Forum mener, at borgerne bør sige Gud tak for denne afgørelse. Men de må også være på vagt og forberede sig på fremtidige kampe:
– Selv om det ser ud til, at kampen er ovre, er det ikke slut endnu. Lovforslaget er stadig i live og venter bare på næste samling. Netop nu er fortalerne sikkert bare ved at omgruppere sig, siger hun.
Denne holdning bakkes op af Dauneen Dolce fra The Right to Life Committee i New Mexico. Hun regner nemlig med, at lovforslaget bliver introduceret igen til næste år. Derfor må alle, der er imod ”dødskulturen” gå aktivt ind i kampen. Folk må sætte sig ind i sagen, støtte prolife-organisationerne og gå aktivt ind i politik, mener hun.
– Hvis man ikke gør det, svarer det til at lade både staten og lovgivningen overgive sig, så dødskulturen vinder. Det ville være et resultat af vores ligegyldighed, advarer Dauneen Dolce.
Hvad er det største onde?
Ifølge en undersøgelse fra LifeWay i 2016 mener hele 67 procent af amerikanerne, at det er moralsk acceptabelt for uhelbredeligt syge at bede deres læge hjælpe dem af med livet.
Derfor handler det for kristne om andet og mere end at hindre vedtagelsen af love om eutanasi. Det handler nemlig om at bede og arbejde for at ændre folks hjerter og indstilling til hele sagen, mener to ledere fra tænketanken Breakpoint.
– Tilsyneladende ser de fleste amerikanere smerter og lidelser som det største onde, mens personlig selvbestemmelse er det størst tænkelige gode. Men det verdensbillede ligger langt fra den sandhed, at Gud ofte bruger de ting, vi helst vil undgå, til at drage os nærmere ham, vurderer Eric Metaxas og Stan Guthrie.
De opfordrer kristne til pege på værdien af menneskelivet fra undfangelse til naturlig død – og minder om Paulus’ ord: ”Når vi lever, lever vi for Herren, og når vi dør, dør vi for Herren. Vi hører altså Herren til, hvadenten vi lever eller dør.”