Mark, er du ok?

Mark Bradford:
Mark, er du OK?
128 sider, illustreret, 128 kr.
Udfordringens forlag.

Dansk-engelske Mark Bradford fra Tommerup Efterskole skriver om, hvordan han som ung mødte en dæmon i forbindelse med et kort LSD-misbrug og fik en psykose, der forfulgte ham i mange år.

Som helt ung var Mark på en interail-tur i Europa. I den svejtsiske by Bern havde han en oplevelse, som gjorde de næste mange år til et mareridt.

– Jeg havde røget lidt hash, LSD og magiske svampe det år. Ikke noget særligt, og det var kun en kort tid, det stod på. Jeg blev aldrig misbruger, fortæller Mark.
Men da Mark gik rundt i Berns centrum ved det kendte springvand, mødte han pludselig en mærkelig lille mand.

– Han så underlig ud, hans tøj var hippieagtigt, mørkt med mange farver. Han havde tykt, sort langt hår og et stort skæg, og han var ikke ret høj, ca. 1,60 meter. På hovedet havde han en mærkelig, gylden beklædningsgenstand, som ikke lignede en hat, husker Mark.

”Manden” styrer lige hen imod ham, men besvarer ikke Marks ”Hej”, og Mark føler at han er nødt til at følge efter og lade ting ske.

– Det var skræmmende og surrealistisk på samme tid, men jeg følte, at jeg ikke havde noget valg. Jeg vendte mig om og begyndte at gå efter ham. Jeg vidste ikke, hvad der drev mig, men jeg havde en fornemmelse af, at der var ved at ske noget stort for mig.

Spring ud fra muren!

– Mens jeg gik, var der ”noget”, der opfordrede mig til at give slip på mit eget sind. Jeg skulle opgive kontrollen, koble fornuften og mit eget sind fra. Jeg skulle følge efter og bare lade tingene ske.
Den mystiske lille mand forsvinder, og Mark føler, at han skal gå hen til en mur og springe ud. Der er ca. 15 meter ned. Og Mark står der i flere timer, før han til sidst går tilbage.
I de kommende år får han igen og igen den samme tvangstanke, at han skal springe ud fra et højt sted – for at opnå større åndelig indsigt. Og rent faktisk springer han ud fra flere huse og må indlægges med brækkede kropsdele.

Mark Bradford viser sine sygejournaler m.m. fra indlæggelse på psykiatriske afdelinger. Behandlingen gavnede kun lidt, fordi man ikke forstod, at der var tale om et åndeligt problem.
Større indsigt?

I hans forvirrede / besatte sind tror Mark tilmed, at han tjener ”Gud” med det underlige, han foretager sig. Altsammen er en test, tror han, som skal bringe ham til en større åndelig indsigt.
Forældrene er dybt ulykkelige, men Mark fortæller dem ikke noget. Han må ikke røbe noget for ”guden”, som truer ham:
”Hvis du nogensinde fortæller nogen om dette, sagde stemmen, – vil du være fordømt for evigt.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der var altid et eller andet, jeg følte, jeg skulle gøre, jeg slappede aldrig af, og jeg fik aldrig lov til bare at tænke gode tanker og nyde livet. De kunne ikke lade mig være alene, uden at jeg gjorde vanvittige ting, gik på toilettet for at bekæmpe djævelen, slog kolbøtter på gulvet eller fra et bord, eller endda forsøgte at hoppe ud fra et af vinduerne på første sal.

Kristen Miss Marple

Marks forældre flytter væk fra storbyen til en mindre by i England. Familien kommer her i kontakt med en ældre kristen dame, Amy, en rigtig Miss Marple-type, som taler direkte ind i Marks liv og beder for ham.

Selv om familien ikke i starten er troende, begynder de at komme i den lokale kirke, og Marks navn kommer på bønnelisten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Når jeg ser tilbage nu, kan jeg se, at atmosfæren omkring os så småt begyndte at forandre sig på dette tidspunkt, husker Mark.
Den onde magt over hans liv bliver svagere. Men han foretager sig stadig mærkelig ting.

Indlagt på psykiatrisk

Kort tid efter får den mærkelige mand ham til at springe ud fra et p-hus, efter først at have skræmt Mark fra vid og sans.
Mark bliver indlagt på psykiatriske hospitaler. Men det er begrænset, hvad psykiaterne kan hjælpe ham med. Det grundlæggende – åndelige – problem får de ikke fat i.

Mark møder nu en dansk pige i London, Britt fra Fyn. Det er kærlighed ved første blik fra dem begge. Og hun bliver et enormt lyspunkt i Marks liv.

Afsløring af dæmonen

En dag møder han nogle kristne fra ”Jesus Army”. Han fortæller dem kort sin historie:
– Om stofferne, oplysningsrejsen, domkirken i Bern, hvor jeg følte, at gud ville have mig til at bevise min tro ved at hoppe ud fra muren, og om stemmen, der talte til mig. Helt indtil dette øjeblik havde jeg troet, at det var den virkelige Gud, der havde talt til mig i Bern, og at det var ham, der ville prøve mig og få mig til at gøre alle disse mærkelige ting, men mens jeg talte med denne mand, kunne jeg pludselig høre, hvor tomme og forkerte mine ord lød, husker Mark.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er noget galt her, tænkte jeg, – sådan er Gud ikke.
Det var som om, jeg her midt i samtalen fik en ny indsigt og en ny forståelse.

Uddrivelse af det onde

Da løgnen bliver afsløret, kommer Mark lidt efter lidt til klarhed og en ægte kristen tro.

Den lokale sognepræst henviser Mark til en tidligere missionær, som kender noget til dæmoner og den slags. De beder Mark fri for den dæmon, som han har været under indflydelse af. Der sker ikke noget synligt dramatisk, men da Mark forlader stedet, er han glad og fredfyldt.
Senere bliver Mark gift med Britt, som også bliver troende, og de flytter senere til Danmark.

Mark er i dag lærer på Tommerup Efterskole. Han har i mange år tænkt over, at han burde fortælle sin historie.
– Jeg ved, at rigtig mange har haft lignende oplevelser, og hvis jeg kan, vil jeg gerne hjælpe dem fri af de okkulte bindinger og al den angst, der følger med, siger Mark, der nu har skrevet en bog.

Faglig kommentar

Psykiater Birthe Linde skriver i bogen om Marks historie bl.a.:
”Ungdommelig nysgerrighed har ført ham ud i at eksperimentere med stoffer, og det udløser psykosen. Medicin og psykiatrisk behandling hjælper på psykosen, men hvordan finder man fodfæste i den virkelige verden igen? Mennesker med solid forankring i den kristne tro har støttet Mark og hans familie. Mark finder troen på en kærlig Gud, og det bringer ham de sidste skridt ud i friheden.”

Psykolog Mette Højvig siger det mere direkte:
”Mark sætter fokus på et område, som vi sjældent taler om i Danmark, og som de færreste forholder sig til: nemlig at der i nogle tilfælde kan være en åndelig virkelighed bag de psykiske ting, mennesker oplever. Det er vigtigt at få fokus på, fordi Mark ikke er ene om sine oplevelser. Jeg møder sommetider mennesker, som har haft oplevelser med en åndelig/dæmonisk virkelighed, og som er bange for at blive opfattet som skøre, hvis de fortæller om dem. Marks bog kan være med til at give større mod til at tale om disse ting, og derved bryde tabuer,” skriver psykologen Mette Højvig og tilføjer:

”Bogen er meget velskrevet – på en gang personlig, ærlig og nøgtern. Det giver en ekstra værdifuld dimension, at også de pårørende får lov til at fortælle kort om deres oplevelser som pårørende”.