Ole Skjerbæk fylder 70 – og flytter til Hong Kong

Arepagos’ missionspræst starter på et helt nyt kapitel, når han til efteråret skal arbejde på det kristne dialogcenter Tao Fong Shan i Hong Kong

Areopagos’ missionspræst Ole Skjerbæk Madsen bliver ikke pensionist, og han har heller ikke tænkt sig at blive det, selvom han den 30. maj fylder 70 år. Tværtimod har han nye, spændende planer, så han og hustruen flytter til Hong Kong efter sommerferien.

– Jeg havde nok egentlig regnet med, at jeg ville fortsætte lidt længere hos Areopagos og I Mesterens Lys, men så kom der en udfordring fra dialog- og retrætecentret Tao Fong Shan i Hong Kong. Det er det center, som Areopagos har som sin fornemste partner, fortæller Ole Skjerbæk Madsen.

Christfulness i Hong Kong

Udfordringen er, at centeret har inviteret Ole Skjerbæk til at flytte derud og være præst på stedet.
– Meningen er, at jeg skal tage hånd om det åndelige liv. Jeg skal formidle de erfaringer, som vi har gjort os med den sekulariserede spiritualitet, som det blandt andet er samlet i Christfulness. Tao Fong Shan har et ønske om, at Christfulness bliver udbredt i Hong Kong og Kina, og jeg synes, at det lyder som en utrolig spændende udfordring, fortæller han.

Ole Skjerbæk Madsen har lige været to uger i Hong Kong for at forberede sit ophold, og det var et opmuntrende besøg.
– Jeg kunne mærke, at der var ganske stor interesse for Christfulness. Vi havde et møde med 80 deltagere fra byen. Det er sjældent, at arrangementer på Tao Fong Shan tiltrækker så mange, så det lover godt, fortæller han.

En fantastisk netværker

Missionspræsten glæder sig over, at hustruen, Dorte Kobbeltvedt Madsen, rejser med. Hun får også opgaver på Tao Fong Shan.
– Det er et mægtigt plus, at jeg skal derud med min kone, og at vi kan hjælpe hinandens styrker og dække over hinandens svagheder. Dorte er en fantastisk netværker. Hun er rigtig god til at opbygge sociale relationer. Og jeg tror, det bliver rigtig vigtigt at være med til at opbygge livet på centeret.
Vi skal ikke ud og lave alting om, men vi skal hjælpe med at styrke det åndelige liv og fællesskabet, siger Ole Skjerbæk Madsen med et smil.

Et stort skridt

Parret starter på deres nye tilværelse i Hong Kong 1. september. Og det er et stort skridt at flytte til Hong Kong, erkender Ole Skjerbæk Madsen.

– Det er da med bævende sind, at vi tager afsted. Ingen ved, om det lykkes, og derfor har vi et prøveår for at se, om det fungerer. Derefter ved vi ikke, hvordan fremtiden ser ud, fortæller han.
Det er også vemodigt at skulle sige farvel til Danmark.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg kommer til at savne det kollegiale fællesskab og også gudstjenestefællesskabet i Bethlehemskirken. Vi kommer også til at være langt væk fra børn og børnebørn, og jeg kan næsten ikke forestille mig, hvordan det bliver at skulle holde jul derude.

Jeg kommer også til at savne mange ting omkring mine opgaver som missionspræst. Men samtidig tror jeg, at det er sundt for I Mesterens Lys, at der kommer nye kræfter til. Jeg synes på en måde, at jeg har ydet det, jeg skulle, i den sammenhæng, og nu kan nye kræfter tage fat, siger Ole Skjerbæk Madsen.

Frustration startede IML

Han er fyldt af taknemlighed, når han tænker tilbage på alle de år, hvor han har arbejdet dels som sognepræst og dels som missionspræst hos I Mesterens Lys og Areopagos.
– Jeg har haft et af de mest spændende job, jeg overhovedet kunne få. Gennem en stor del af min tid som sognepræst var jeg udfordret af den religiøsitet og spiritualitet, der lå udenfor kirken. Jeg så det som et spejlbillede på mangler i kirkens liv, og jeg blev frustreret over, at kirken talte forbi åndeligt søgende. Den frustration udløste, at vi startede I Mesterens Lys, fortæller Ole Skjerbæk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det startede som et projekt ud fra Bethlehemskirken i Kbh. med støtte fra Buddhistmissionen, det nuværende Areopagos.

– I Mesterens Lys udviklede sig, så jeg blev hyret af Areopagos fra år 2000, og det har givet rum til, at arbejdet har kunnet vokse her i landet og i Norge, hvor det har fået sin helt egen karakter. Det har også været til inspiration både i Europa og i den større verden, blandt andet fik jeg mulighed for gennem fire år at lede Lausanne-bevægelsens arbejde med at møde den nye åndelighed. Der fik vi på mange måder skabt et paradigmeskifte fra at være kultjægere til at bruge dialogen til at møde åndeligt nysgerrige mennesker.

Dialog og respekt

Og netop dialogen og respekten for anderledestroende og -tænkende mennesker har fyldt – og fylder stadig meget – i Ole Skjerbæk Madsens arbejde.
– Det er nemmere at formidle evangeliet, når man anerkender, at ens samtalepartner også har nogle indsigter og kaster lys over nogle ting, som man selv mangler. Og det hjælper os til at præcisere, hvad vi selv mener med evangeliet. Jesus bliver meget mere tydelig, når man arbejder i en sammenhæng, hvor man også lader sig udfordre. Den tilgang vil vi naturligvis også tage med til Hong Kong,” siger han.

Reception

Tirsdag den 30. maj kl. 15-17 holder Areopagos ”Fødselsdags- og videresendelsesreception” for Ole Skjerbæk Madsen i Søsterstuerne på Diakonissestiftelsen, Peter Bangs Vej 5B på Frederiksberg.
Alle er meget velkomne! Tilmelding på www.ole70.areopagos.dk senest den 26. maj.


Artiklen fortsætter efter annoncen: