Er folkekirken Guds eller statens?

Af Iben Thranholm Cand. teol. og journalist. Samfundsdebattør.
Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, vil nu tvinge folkekirkepræster til at vie homoseksuelle. Også selvom det går imod deres kristne overbevisning og samvittighed.

Mogens Jensen mener, at når Danmark har skrevet under på menneskerettighedserklæringen, der siger, at man ikke må diskriminere på baggrund af seksualitet, etnicitet og religion, så er der heller ingen, der kan nægte en service – eller en kirkelig handling – på baggrund af folks seksuelle orientering.

På spørgsmålet om ikke åndsfrihed også er en vigtig dansk værdi, svarer Mogens Jensen, at alle må mene som de vil, men folkekirkepræster skal ikke have lov til at udøve diskrimination. Det er i det mindste rene ord pengene. Kirken skal altså underordne sig statens værdisystem. Det er staten, der bestemmer, hvordan kirken praktiserer.

Forholdet mellem kirke og stat i Danmark har hidtil fungeret fint, fordi staten har respekteret kirkens område og ladet de præster, der ikke kunne følge staten i alt, have mulighed for at sige nej, som fx vielse af fraskilte og homoseksuelle.

Men den tid er omme nu. Danmark har skiftet religion. Nu tror vi på demokrati, eller rettere en bestemt og snæver udgave af det, og vores hellige skrift er menneskerettighederne. Mogens Jensens trosbekendelse er, at der er intet, der står over lovgivningen og de internationale konventioner.

Mogens Jensens udsagn er hans eget. Emnet er endnu ikke blevet diskuteret i partiet. Men i Sverige har statsminister Stefan Löfven for få dage siden sagt nøjagtigt det samme. Alle præster i Svenska Kyrkan skal tvinges til at vie homoseksuelle, hvad enten de vil eller ej.

Disse udmeldinger er meget foruroligende. Når staten vil være gud, bør alle alarmklokker ringe. Den plads giver den nemlig sig selv i alle totalitære regimer. Her må ingen handle ud fra en samvittighed, der ikke er lydig imod statsmagtens verdensopfattelse. Derfor opfattes kirken i totalitære samfund altid som en fjende og noget, staten skal have kontrol over.

Forslaget om tvang er også en situation, der kalder på en afgørelse i folkekirken. Vil man være Guds kirke eller statens kirke? Det er nu, der skal vælges side.


Artiklen fortsætter efter annoncen: