Flygtninge nægtes gratis ferie

Tværkulturelle arrangementer er en fantastisk mulighed for, at nydanskere bliver integreret og lærer dansk.
Foto: Rune Hansen, Folkekirkens Feriehjælp.

Selv om kirken lover at betale, må flygtningefamilier ikke tage på ferie, skriver DagbladetHolstebro.

”Borgere på integrationsydelse kan ikke komme på ferie i Jesperhus Blomsterpark. Det er på trods af, at Holstebros tre menighedsplejer tilbyder at betale hele gildet.”

Sådan skrev DagbladetHolstebro den 24. juni under overskriften ”Ingen ferie til flygtninge”.
Holstebros tre menighedsplejer har tradition for hvert år at invitere lavindkomst-familier til en uge i Jesperhus Feriepark på Nykøbing Mors. Opholdet bliver betalt af Arbejdsmarkedets Feriefond og menighedsplejerne.

Tilbyder udsatte ferie

– Vi sender tolv familier af sted. De fem er af dansk herkomst, mens de 7 andre familier er nydanskere, siger sognemedhjælper Rune Hoff Lauridsen.
– Det handler om at give dårligt stillede familier et pusterum, så tilbuddet gælder familier med indkomster, der ikke overstiger det, man får i kontanthjælp eller integrationsydelse. Vi fokuserer på at give familierne mulighed for at være sammen på ferie, forklarer han.

Skal passe sprogskolen

I år er der imidlertid problemer for nogle af deltagerne. Ifølge DagbladetHolstebro skal borgere på integrationsydelse stå til rådighed for arbejdsmarkedet og må derfor ikke holde ferie.
Hvis folk ikke overholder forpligtelserne, kan det koste dem kontanthjælpen, forklarer en medarbejder fra Holstebro Jobcenter.

De nye kristne brænder for fællesskabet og for at lære mere om Jesus, siger tværkulturel konsulent Else Wiwe.
Ingen ferie i tre år

Tværkulturel konsulent Else Wiwe fra Fælleskirkeligt Integrations Netværk i Haderslev, som er med til at arrangere kristne lejre, kender også problemet:
– Det er absolut blevet meget svært for sprogskoleelever at få fri. Ifølge en ny regel har folk på integrationsydelse ingen ret til ferie i tre år. Det er mennesker, som har så meget med i bagagen. De er altid på overarbejde med alt det svære. Samtidig skal de integrere sig i vores kultur, lære sproget og få familien til at fungere. De har i den grad brug for en pause.

Vi skyder os selv i foden ved at nægte dem den mulighed. Nogle kommuner håndhæver loven meget strengt. Andre steder kan de godt se, at en tværkulturel lejr er en fantastisk mulighed for sprogtræning og integration, forklarer hun.

Hungrer efter Jesus

Else Wiwe oplyser, at de tværkulturelle lejre havde mange på venteliste. Men nu er der plads til alle dem, der får lov til at tage med, efter at arrangørerne har været i kontakt med kommunen på vegne af hver enkelt ansøger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi har lejre, som er målrettet for nye kristne. Det er nydøbte og nye troende, som bare brænder for det her. De tager med til alle arrangementerne. De kan slet ikke få nok af undervisning og bedefællesskab, og de spørger og spørger om troen, fortæller en rørt Else Wiwe.

Transport frem og tilbage

I Holstebro har menighedsplejen i år måttet tænke nyt, fordi tre voksne ikke kunne få fri fra sprogskolen.

– De tre skulle være på sprogskolen torsdag-fredag, så vi har arrangeret kørsel frem og tilbage til ferieparken i de to dage, så forældrene kunne være sammen med børnene det meste af tiden, forklarer Rune Hoff Lauridsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: