Mission Øst hjælper fordrevne yezidier

Hassans butik blev helt ødelagt af IS. Nu hjælper Mission Øst ham med at genopbygge den. Foto: Mission Øst.

Tre år efter Islamisk Stat angreb det yezidiske mindretal i Nordirak, vender yezidierne nu tilbage til Sinjar, hvor Mission Øst hjælper dem med at opbygge en tilværelse på ny.

I august 2014 blev det yezidiske mindretal i byen Sinjar i Nord-irak angrebet af Islamisk Stat. IS-krigere gik amok og dræbte mænd, voldtog kvinder og bortførte unge piger som sex-slaver.
Tusindvis af overlevende flygtede op på det golde Sinjarbjerg, hvor de måtte undvære mad og drikke i flere dage, inden luftbombardementer afskar IS-krigerne og skabte en korridor, så mange yezidier kunne flygte videre.

Nødhjælp til 10.000

Men over 10.000 blev boende i en lejr på bjerget. Den danske hjælpeorganisation Mission Øst (MØ) har hjulpet dem med presenninger og byggematerialer til telte, kogegrej, vandbeholdere og hygiejneartikler, så de fordrevne kan bevare deres sundhed og personlige værdighed.

MØ har også to centre, hvor børn kan tegne og tale sig ud af deres traumatiske oplevelser. De lærer også at læse, skrive og regne, og de unge får træning i et fag eller håndværk, som hjælper dem med at komme videre i livet.

Hjælp til landbrug

Nu da yezidierne er begyndt at vende tilbage til Sinjar, hjælper MØ dem med at opbygge en normal tilværelse igen.

Husene skal genopbygges, og folk skal have noget at leve af. MØ har blandt andet startet to levebrødsprojekter: grøntsagsdyrkning og biavl.
Her lærer 400 familier at dyrke og sælge grøntsager, og 50 familier lærer at producere og sælge honning. Indsatsen kommer omkring 2.700 mennesker til gavn.

– Vores landbrugseksperter har oprettet to planteskoler i Sinjar for at kunne levere kimplanter til 150 drivhuse og 250 køkkenhaver op til efterårssæsonen, fortæller Mission Østs landechef i Irak, Charles Silva.

Foruden at give udstyr til 50 nye biavlere har eksperterne holdt et 15-dages kursus for dem.

– Desuden har Mission Øst bidraget til at genetablere 25 butikker i den nordlige del af Sinjar, butikker, hvor mange blev totalt vandaliseret af IS’ invasion, fortæller Charles Silva.

MØ har dels leveret reparationsmaterialer, arbejdskraft og penge til at oprette varelager, dels undervist i forretningsførelse.

Mission Øst har hjulpet over 150.000 fordrevne irakere siden 2014. Hjælpen fortsætter – både i Mosul, på Sinjar-bjerget og i den store Daquq-flygtningelejr udenfor Kirkuk.
Svend/Bodil