Den direkte vej

Af Henrik Engedal

Jeg har lige vandret på det, som man kalder caminoen (vejen) i Nordspanien. Det er en gammel pilgrimsrute, som både er flot og kan være fysisk krævende. Mange går den for at søge Gud og finde ro i en travl hverdag. Men der er én ting, som både er vigtigt på caminoen og i resten af livet.

Når man vandrer 20-30 km hver dag med en rygsæk, så er det vigtigt, at man gør den så let som muligt. Helst under 7 kg i hvert fald. Jeg mødte en positiv, ældre italiensk mand, som var utrolig god til at skære unødvendige gram væk. Han havde letvægtstøj og minimalt udstyr. Han havde forstået, at for at nå frem til næste overnatningssted havde han ikke brug for mere end det minimale. Hans rygsæk var næsten halvt så stor og tung som min og de andres!

Når man vandrer på caminoen, står man tidligt op, så man undgår at gå for meget i middagssolen. Man går den direkte vej frem til sit næste overnatningssted, så man ikke spilder sine kræfter. Men mange af os lever ikke med samme målrettethed i vores liv. Vi er måske dybest set forvirrede over, hvorfor vi lever. Derfor er vi ikke særligt effektive i de ting, som vi (og Gud) brænder for.

Jeg læste for nyligt en bog om, hvor vigtigt det er at finde sit ”why” for at kunne finde sin ”way”. Hvis du ikke finder ud af, hvorfor du eksisterer, og hvad meningen med dit liv er, så vil du vandre her og dér. Du vil ikke gå den direkte vej, du vil ikke leve dit liv målrettet. Det kan være godt nok i en periode, men det kan også nemt betyde, at du kommer til at bruge meget tid på ting, som slet ikke er vigtige – hverken for dig eller Gud. Du kommer måske til at ”bære ting i din rygsæk” som du slet ikke har brug for.

Jesus og Bibelen fortæller, hvorfor vi lever, altså vores ”why”. Og du ved måske også, hvad det er for nogle særlige ting, som Gud har lagt på dit hjerte. Ting du er god til og interesserer dig for. Når du har gjort dét klart, så er det meget nemmere at finde din ”way”. Du kan nu gå den direkte vej og leve et målrettet liv, som både tilfredsstiller dig selv og velsigner andre mennesker.