Er jeg ved at blive afhængig af alkohol?

Et glas vin om dagen bør ikke give anledning til bekymring – men en flaske om dagen, jo selvfølgelig.

Kære Suh.
Jeg har tænkt over, om man kan sige noget entydigt omkring forskellen på ”almen brug” af fx alkohol eller tobak og så på en decideret afhængighed.

Selv nyder jeg meget gerne et glas vin til maden, og jeg kan også sagtens finde på at tage en Bailey til kaffen.

Nogle gange, hvis der ikke lige er vin i huset, eller at Bailey-flasken er tom, så ærgrer det mig, og jeg savner det – men det er jo ikke sådan, at jeg har rysteture eller får det fysisk dårligt af det.

Så mit spørgsmål går på, om min ærgrelse er et udtryk for en lille afhængighed, eller en begyndende måske?
Venlig hilsen Torben

Kære Torben.
Der er stor forskel på at nyde alkohol og så på at være afhængig af det. Det du beskriver lyder for mig som et udtryk for det første. Du bruger selv ordet ”nyder”.

Desuden beskriver du, at det drejer sig om et ”glas vin” til maden – ikke en flaske – og en bailey til kaffen – ikke en halv flaske.
Det er ikke kun hyppigheden af alkoholindtaget, der hjælper os til at afgøre, om det er et uskadeligt forbrug, eller om det er et misbrug, men også mængderne. Et glas vin om dagen bør ikke give anledning til bekymring – men en flaske om dagen, jo selvfølgelig.

Omvendt er et forbrug på fx en hel liter vodka ad gangen i særdeleshed bekymrende, også selvom det ”kun” er en gang hver 14. dag. Men fint, at du er opmærksom på dine alkoholvaner, og du kan jo lægge mærke til, om dit forbrug over tid eskalerer enten i hyppighed eller mængde. I så fald, så skal du være på vagt.

Der er også stor forskel på ”at ærgre sig” over, at der ikke er mere vin eller Bailey i huset, og så på at have abstinenser, enten fysisk eller psykisk. Abstinenser er ganske ubehagelige, og derfor er det da også oftest sådan, at den alkoholafhængige netop aldrig ”løber tør” for sin fortrukne alkohol.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En del af misbrugsmønsteret går netop med at fokusere på, hvornår og hvordan man kan drikke næste gang. Alkoholen er omdrejningspunktet for hver eneste dag. Ikke nydelsen i at indtage det, men funktionen i at indtage det – at holde abstinenserne, stressen, de negative tanker og følelser – eller hvad der ellers måtte være årsagen til, at man drikker – væk.

Ud fra din beskrivelse af dit forhold til alkohol lyder det som om, at du indtil videre blot nyder alkohol, og at det er blevet til en vane for dig at nyde den i forbindelse med et måltid eller med din kaffe.

Vaner kan både være gode, og de kan være dårlige. For at afgøre om din vane med hensyn til alkohol er det ene eller det andet, må du kigge på konsekvenserne af den. Er den ødelæggende for dig på den ene eller anden måde? Ruinerer den dig? Ødelægger den relationer til andre for dig? Får den dig til at tilsidesætte andre vigtige ting, praktiske eller ting i dit liv, du ellers burde tage dig af?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Giver den dig fysiske eller psykiske problemer?

Hvis du ærligt kan svare nej til alle disse spørgsmål, så fortsæt du blot roligt med at indtage dit glas vin til maden og din Bailey til kaffen.
Hilsen Suh