Forhindringer på banen

Bibelselskabets udgivelse ”Bibelhalvmaraton” skal være en håndsrækning til at forstå Bibelen. Men forfatternes bibelske perspektiv afviger noget fra det traditionelle kristne perspektiv.

Som med alle maratonløb kan deltagerne forvente problemer undervejs, der forhindrer løberen i at nå målstregen. Bibelhalvmaraton hjælper læseren med at læse ca. halvdelen af Biblen ved at beskrive Bibelens historiske baggrund.

Kristne har i årevis haft problemer med at forstå Bibelen. Kulturen var anderledes dengang, den var skrevet. Desuden er folk i vestlige lande opvokset med forskellige holdninger, der er i modstrid med Biblens budskab.

Derfor er forfatternes hovedformål med bogen at beskrive Biblens historisk baggrund for at give læseren et dybere perspektiv. Forfatterne har med vilje ikke prøvet at undgå bumpene undervejs.

Utraditionel perspektiv

Det er en både en fordel og en forhindring, at forfatterne har prøvet at forklare de vanskellige dele af Bibelen. Der er noget i bogen, der tyder på, at den er ikke skrevet fra en traditionel kristen perspektiv.

Først beskriver forfatterne de første fem bøger som ”myte”, fordi Moses var ikke øjenvidne til de begivenheder. Denne påstand ignorerer de arkæologiske fund, der understøtter Bibelens ægthed. Desuden har akademikere foreslået, at der var måske 4 forfattere, en forfatter til hver gang der er skrevet en familieafstamning.

Hvis man følger aldrene i 1. Mos. 5, kunne det være, at Adam, Noah, Abraham og Moses beskrev de fleste begivenheder som førstehåndskilder med kun små huller.

Et usandt billede

Et andet sted i bogen forklarer forfatterne, at israelitternes beslutninger var påvirket mere af kultur end af Gud. Fx forklarer bogen at israelitterne erobrede Forjættelsens Land, fordi andre lande dengang erobrede land for deres guders skyld. Bogen beskriver også de kana’anæiske mænd og kvinder som “uskyldige mennesker”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Problemet er, at forfatterne har beskrevet børneofre som en del af kulturen i sammenhæng med Abraham og Isak, men da det drejede som om de kana’anæere, har bogen ikke nævnt, at de begik børneofre. Derfor skildrer de et billede af Bibelen som ikke er rigtig.

På den ene side har forfatterne givet læseren et bredere perspektiv, men den manglende viden skildrer et andet billede af Bibelen, som ikke er bredt nok til at forstå omstændigehederne helt. Bogen rejser mange gode spørgsmål, men derfor ville det være en god ide for læseren at læse en anden bog om Bibelens troværdighed sammen med denne bog.

Ibsen, Lundegaard og Åbom:
Bibelhalvmaraton
136 sider • 179,95 kr.
Bibelselskabet


Artiklen fortsætter efter annoncen: