’Vi vil ikke have Halal-kød i vores institutioner!’
Af Mie Schmidt
Dansk Folkepartis spidskandidat i Horsens, Claus Kvist Hansen, kræver, at der ikke serveres halal-slagtet kød i kommunens institutioner.
Ellers vil han ikke bakke op om Venstres borgmesterkandidat.
Claus Kvist Hansen er medlem af byrådet i Horsens kommune og medlem af Folketinget, hvor han er valgt i Randers-kredsen.
Claus Kvist Hansen mener, at det er vigtigt at få debatten om halalkød i offentlige institutioner ind i valgkampen.
– Jeg mener, at det er en uskik, at der bliver serveret mad, der er dikteret af islamiske særkrav i vores institutioner, siger han.
Claus Kvist Hansen synes, at der er en ulyst til at diskutere værdipolitiske spørgsmål mellem valgene, bortset fra når spørgsmålene en gang imellem kommer op som konkrete sager.
– Nu bringer vi det ind som et tema, og vi mener, at vi har så god en sag, at vi vil se frem til at høre de andre partiers forsvar for, hvorfor de mener, at vi skal have halalkød i kommunerne, siger han.
– Jeg mener også, at man burde parkere sin religion derhjemme bag husets fire vægge, og så må man gå ud og være neutral i den store verden. Hvis man går ud og forlanger, at omverdenen skal købe halalkød, så forlanger man, at de skal indordne sig efter din religion, og det synes jeg er forkert, siger Claus Kvist Hansen.
Venstre: De kan selv vælge
Men Venstres borgmesterkandidat og 1. viceborgmester Martin Ravn mener dog foreløbig det modsatte af Claus Kvist Hansen.
Han mener nemlig, at Horsens Kommune også efter valget skal købe halal-slagtet kød ind til kommunens institutioner.
– Jeg vil garantere, at bestyrelser i de enkelte institutioner og plejehjem får mulighed for ikke at servere halalslagtet kød, hvis de ønsker det, siger han til DR.
– I Horsens giver vi i dag børn mulighed for at undgå for eksempel svinekød og få halalslagtet kød, og det synes jeg er fint. Det har aldrig været Venstres politik at tvinge en bestemt mad ned i halsen på folk, siger Martin Ravn.
Hvad er halalkød?
Ifølge Landbrug og Fødevarer er forskellen mellem halalkød og kød slagtet på traditionel vis:
1) at der anvendes en anden type bedøvelse af dyret,
2) at dyret bliver afblødt med et tværgående halssnit i modsætning til et mere længdegående halssnit, og
3) at en muslimsk præst samtidig afsiger en muslimsk bøn.