Brug frøene, så du kan få træet

Mirjam Røgeskov
Journalist og forfatterspire

Vær åben over for de små ting, Jesus gør i din hverdag – de er frø til det træ, du har bedt om.

Det handler om lydighed i det helt små, for ”Den, der er tro i det små, er også tro i det store” (Lukas 16,10*), og det handler om at kultivere de små frø, Jesus giver os, når vi beder ham om noget: ”Himmeriget ligner et sennepsfrø, som en mand tog og såede i sin mark. Det er mindre end alle andre frø, men når det vokser op, er det større end alle andre planter og bliver et helt træ,” (Mattæus 13,31-32*).
(*Bibelteksten er fra den autoriserede oversættelse, © Det Danske Bibelselskab 1992.)

Når jeg fx beder, at jeg vil lære Jesu’ vejledning bedre at kende, taler han bl.a. til mig i det helt små som forleden, da jeg pludselig fik lyst til at bage pandekager. Det var lidt mærkeligt, men jeg fornemmede, at Jesus sagde det, så jeg gik i gang med at lave gammeldags pandekager med sukker. Dem har jeg nemlig været vant til fra tidligere. Jeg spiser ellers ikke sukker, men jeg gik automatisk ud fra, at det skulle være den gammeldags slags, og derfor overvejede jeg ikke at spørge ind til, hvilke pandekager jeg skulle lave. Bagefter havde min krop det ikke helt godt pga. sukkeret, og jeg tænkte, det måske ikke havde været fra Gud alligevel. Senere kom tanken, at jeg jo ikke havde spurgt ham, hvilken slags pandekager jeg skulle lave.

Jeg fornemmede, at Jesus talte en dybere læring: Vi kan være så forudfattede i, hvad vi skal gøre pga. vaner og erfaringer, at vi glemmer at spørge ind, når Jesus vejleder os til at gøre noget. Dermed kan vi ende med et halvdårligt resultat, og vi kan tro, at intet af det var fra Gud, men en del har måske været – vi glemte blot at spørge ind.

Uanset hvad du har bedt om, så vær åben for, at han giver dig små frø, som du skal være tro med, så frøet med tiden kan vokse sig til det træ, du har bedt om. Pandekagebagningen var et af mine små frø til at lære hans vejledning bedre at kende.