Lars Løkke om Reformationen og Luther på Christiansborg

Den 31. oktober markerede Folketinget 500-årsdagen for Reformationen. Kongefamilien deltog i markeringen på Christiansborg, hvor både Lars Løkke og dronningen talte.

Lars Løkke sagde i sin tale, at han flere gange i årets løb har citeret Luthers ord: ”Et kristent menneske er en fri herre over alle ting, og ingen undergivet. Et kristent menneske er en villig tjener i alle ting, og alle undergivet.”

Vi er kun bundet af vores samvittighed. Martin Luther såede frodige frø til den kritiske tanke. Det findes i balancen i dag mellem menneskers ambitioner og et trygt fællesskab. Det er ikke tilfældigt, at de nordiske velfærdsstater er lutherske, fastslog statsministeren.

– Her i Danmark betød Reformationen, at Bibelen blev oversat til dansk. At salmerne blev sunget på dansk. Med bogtrykkerkunsten bredte bøger sig til almindelige mennesker, og alle skulle lære at læse. Det gav grundlaget for almen uddannelse. Derfor kaldte N.F.S. Grundtvig i det 19. århundrede Luther for en ”folkevækker”. Og det førte til demokrati, sagde statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen gjorde det samtidig klart, at han tager skarpt afstand fra Luthers ord om jøder og muslimer.

Dronning Margrethe talte om Luthers historie og hans tro, som førte til Reformationen. Luther selv vidste ikke, hvilke voldsomme kræfter, han satte i spil med sine teser, fastslog dronningen.

Hun talte også om Reformationens indførelse i Danmark, Luthers betydning for blandt andet fællessang og kultur samt de mange arrangementer, der har været i hele landet i forbindelse med reformationsjubilæet.