Marianne Karlsmose var først sikker på sit mandat kl. 4 om natten

Indtil kl. 2 på valgnatten tydede alt på, at Marianne Karlsmose IKKE kom i regionsrådet.

Den tidligere formand for KristenDemokraterne fra 2002-2005 havde efter 12 års pause sagt ja til at kaste sig ind i den politiske verden igen.
– Og jeg havde det som en fisk i vandet, da jeg igen sad i panelet og kunne diskutere politik, fortæller den 44-årige gymnasielærer.

Hun følte også en særlig velsignelse over det denne gang; som om dørene blev åbnet.

Allerede et år før valget begyndte hun at deltage i Regionsrådets møder som observatør. Hun ville være godt forberedt.
Marianne Karlsmose var partiets unge håb, da hun blev formand for partiet. Men en splittelse i folketingsgruppen gjorde det til en meget hård og opslidende periode. Marianne, som da var ung mor til to små børn, valgte til sidst at trække sig.

Efter Karlsmose fik Bodil Kornbek formandsposten, og så blev der for alvor uro. Partiets stemmesluger i Vestjylland, Tove Videbæk, følte sig presset ud af det nye formandsskab og gik over til de Konservative. Og ved landsmødet i 2008 blev Kornbek afsat og forlod partiet med sin fløj og ungdomsorganisationen.

Det har været meget svært for partiet at komme sig. Og Mariannes sejr har stor betydning for genopbygningen, specielt i Vestjylland, hvor partiet står stærkest.
Men det var ellers ud til at glippe…

– Ja, de første tal så ud til, at jeg ikke kom ind. Men ved 2-tiden blev jeg ringet op af min mand Birger, som havde siddet derhjemme med et regneark og vurderet tallene. Han mente, at jeg nu ville hale ind på de andre kandidater.

Grunden var, at optællingen i Tarm var trukket ud på grund af tekniske problemer. Og det var her, jeg fik flest stemmer, fortæller Marianne, som også bor i Tarm med sin mand og deres tre børn på 10, 14 og 16. Den ældste er dog på efterskole.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Med til forhandling

– Nu begyndte det at vende, og jeg blev inviteret med til konstitueringsforhandlinger om natten, selv om jeg endnu ikke var valgt. Det synes jeg var meget fint gjort af den ny regionsformand, Anders Kühnau (S).

Det var godt nok en ydmyg position at sidde der og forhandle om politiske poster uden at ane, om jeg overhovedet var valgt eller ej, husker Marianne Karlsmose.

– Det lykkedes mig af få to vigtige poster. Jeg kom med i forretningsudvalget og i psykiatri-udvalget, hvilket jeg er meget taknemlig for.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så der bliver noget at sætte sig ind i. Jeg regner derfor med at gå ned i tid på det Kristne Gymnasium, hvor jeg arbejder.

Jeg har undervejs haft nogle gode samtaler med andre politikere og journalister om bl.a. abortrådgivning, og jeg fornemmer, der er velvilje til at se på problemerne. Så jeg ser frem til igen at kunne udrette noget politisk, siger en træt, men glad Marianne Karlsmose.