Vore døtre kan ikke enes, hvad gør vi?

Tilbring tid sammen med ét barn ad gangen for på denne måde at kunne dække det ene barns behov fuldt ud, uden hun skal dele dig/jer med sin søster.

Kære Suh.
Vi har to døtre på hhv. 10 og 5 år. De kan simpelthen ikke enes.

Det er en stor sorg for os, især da vi havde svært ved at få nr. 2, og vi ville så gerne have, at den ældste ikke skulle være enebarn.

Men i stedet for at de har glæde af hinanden, virker det for det meste som om, at det blot giver dem frustrationer og konflikter. Det er især den store, der er hård ved den lille.

Hvordan griber vi det bedst an som forældre for at få ændret dette mønster?
Med venlige hilsener
Forældrene

Kære Forældre.
Det er ikke så ualmindeligt, at en ældre søster eller bror kan have det lidt svært med den nytilkomne lillebror eller lillesøster, simpelthen fordi mors og fars opmærksomhed og kærlighed nu skal deles med en anden.

Ofte er det også den ældste, der må ”tilpasse” sig, fordi den yngre søster eller bror er mere hjælpeløs, og der derfor tages mere hensyn til ham eller hende. Dette er umiddelbart logisk og rimeligt, men for et ungt barn kan det opleves som et stort tab, og som ganske uretfærdigt. Ofte rettes vreden ikke mod forældrene i første omgang, men i stedet mod lillebroren/lillesøsteren.

Det skaber naturligvis konflikter søskende imellem. Jeg vil jeg opfordre jer til at være meget opmærksomme på:

– at I giver jeres børn opmærksomhed hver for sig, så tit det er muligt. Sørg for at lave aktiviteter eller tilbringe tid sammen med ét barn ad gangen for på denne måde at kunne dække det ene barns behov fuldt ud, uden hun skal dele dig/jer med sin søster.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sørg i denne henseende særligt for at tilgodese jeres ældste datter som er mest påvirket af at skulle dele jer med en søster, eftersom lillesøster aldrig har prøvet at have jer helt for sig selv, og derfor følgelig typisk ikke savner det lige så meget.

– Vær opmærksom på at finde en rimelig balance imellem, at jeres ældste datter skal tage hensyn til sin lillesøster og på det modsatte!

Selvom det måske er mere enkelt for jer at få jeres ældste til at ”bære over”, så er det vigtigt, at I også griber ind og irettesætter og opdrager, når den yngste opfører sig urimeligt overfor sin storesøster – selvom det er besværligt, og selvom den yngste måske har nemt/nemmere ved at sætte et charmerende og uskyldigt ansigt op.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Når I laver noget sammen, så prøv at arrangere det således, at det er fordelagtigt for jeres døtre, at de samarbejder. Det kan fx være, at I lover dem en lille belønning, hvis de sammen ordner dit eller sørger for dat. På den måde bliver det lidt mere tillokkende at samarbejde, fordi de begge kan profitere af det – ikke kun den ene.

– Vær opmærksom på, hvis det lader til, at den ældste er jaloux på sin søster.

Prøv at finde ud af, hvad det er helt konkret, som hun har problemer med. Hvis det fx er kropslig tæthed, eller at lillesøster får mere hjælp til nogle praktiske ting, så sørg for at tilgodese også den store i en periode.

Pas på med ikke at overvurdere den ældste. Ofte kan de ældste i en børneflok pludselig fremstå mere modne og selvhjulpne end de i virkeligheden er, blot fordi man har en yngre at sammenligne med.
Hilsen Suh


Artiklen fortsætter efter annoncen: