Hvordan får jeg et nært forhold til min søster?

Tag nogle initiativer i forhold til din søster, og lad hende vide, at du er interesseret i at dele oplevelser sammen med hende – måske har din søster det på samme måde.

Kære Suh.
Man siger, at blod er tykkere end vand, men i mit tilfælde passer det ikke rigtigt.

Jeg har en søster, som er 4 år ældre end mig, men vi er ikke særlig tætte og har aldrig været det. Hun betyder helt ærligt ikke ret meget for mig.

I stedet har jeg nogle kanon gode veninder, som betyder alt for mig, og som jeg vil gå gennem ild og vand for – og jeg ved, de har det ligesådan med mig.

Hvordan kan det være, at nogle har et super tæt forhold til deres søskende, mens jeg har det sådan med min søster? Jeg ville jo egentlig gerne have et nært og tæt forhold til hende, det er bare aldrig rigtig faldet naturligt?

Hvorfor er det endt sådan?
Venlig hilsen
Søsteren

Kære Søster.
Når talemåden ”blod er tykkere end vand” har bidt sig fast i sproget, så skyldes det nok det faktum, at de fleste vitterligt oplever sig tættere på og med deres nære slægtninge end med andre.

Tætte bånd og en følelsesmæssig forbundethed opstår som en konsekvens af en gentagen oplevelse af gensidig respekt, omsorg og kærlighed. Det finder heldigvis sted mellem familiemedlemmer i langt de fleste familier.

Noget opstår som konsekvens af biologi og psykologi: ”Fordi du ligner mig, så knytter jeg mig til dig” eller ”fordi vi har samme forældre, så hører vi sammen på en særlig måde”; men det er også en struktur og orden, som samfundet opmuntrer og bifalder, både politisk og økonomisk.

Og fordi man lever sammen og derfor ikke blot kan gå sin vej, er man som regel tvunget til at løse konflikter og blive ”gode venner” igen. Man får derfor en relation til hinanden, som er prøvet og modnet på mange måder.

Mange værdsætter også især med alderen relationer, der går langt tilbage, det bliver pludselig mere og mere vigtigt at have mennesker omkring sig, som kender til ens fortid, opvækst, barndom – og hvem er bedre til at det, end ens søskende? Desuden giver familiære relationer et indgående kendskab til hinandens styrker, men også svagheder, og det er som regel med til at gøre den indbyrdes relation endnu stærkere.

Hvorfor du og din søster ikke har fået et tæt forhold til hinanden, er svært at sige. Måske har jeres tidlige relation til hinanden været præget af søskende-rivalisering og derfor været præget af mange negative følelser? Måske har kulturen i jeres hjem gjort det svært at vise eller forholde sig til følelser generelt, hvilket igen gør det mere vanskeligt at knytte sig følelsesmæssigt til hinanden?

Måske har jeres familie været præget af et primært individualistisk fokus, hvorved fællesskabet og samhørigheden er blevet underbetonet?

Uanset hvad årsagen er, så er det for det første skønt, at du har fået gode veninder, med hvem du har et tæt forhold. Familie eller ej, så er det vigtigste dog, at man ikke oplever sig ensom og alene, men at der er nogle, der er der for en i medgang og i modgang.

For det andet, så er det ikke for sent for dig at få et godt og måske tæt forhold til din søster. Hvis du virkelig ønsker det – så gør noget ved det. Tag nogle initiativer i forhold til hende, og lad hende vide, at du er interesseret i at dele noget liv med hende. Giv ikke op, vær tålmodig og giv det tid.

Hvem ved – måske din søster har det på samme måde?
Hilsen Suh