Emmanuels mirakler

Der er store grin bag disken hos Karolin Keyghaldi Østergaard, som også har startet bibelundervisning i Café Emmanuel
Foto: Mirjam Røgeskov

Karolin Keyghaldi Østergaard så Guds mirakler, da hun tog sit kors op og fulgte hans stemme. Nu vidner Café Emmanuel om, at Gud er med gennem flugt, smerter og høje boligpriser.

En vinteraften i 2014 beder 43-årige Karolin Keyghaldi Østergaard en livsforvandlende bøn.
“Tak Gud, fordi du har givet mig så meget. Hvad kan jeg gøre for dig?”

Hun har spurgt ham mange gange før, men denne aften er længslen meget tung.

”Karolin, du skal åbne en café på Amager,” siger Gud i hendes hjerte.

Karolin tænker, om ordene kom fra hende selv.

“Nej, det er mig, der taler til dig,” svarer Gud, og han fortsætter.

“Der bliver så mange udfordringer, som du aldrig har oplevet før. Når det bliver rigtig hårdt, skal du huske på, at jeg har talt til dig, og du skal ikke give op,” siger Gud.

Han siger også, at hun ikke skal låne penge eller tage imod økonomisk støtte.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”For det skal være dig og mig, der laver caféen. Du skal spare penge op til caféen, og du skal kun opspare 50.000 kr.,” siger Gud.

“Her på Amager, hvordan skulle det kunne lade sig gøre?” griner Karolin.

“Hav tillid til mig. Hvad, der er umuligt for mennesker, er muligt for Gud,” svarer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Miraklet på Amager

Karolin begynder at spare penge op. Hun har ikke helt troen på, at man kan lave en café for 50.000 kr., men Gud har talt. Og hun takker da også pænt nej, da nogle kristne tilbyder at støtte hende. Efter knap et år har Karolin opsparet pengene ved at tage overarbejde på jobbet som security i lufthavnen.

”Tiden er nu kommet, hvor du skal finde lokalet,” siger Gud.

Hun får at vide, at huslejen ligger på 20-30.000 kr. om måneden, da hun spørger rundt på Amager. Det ser umuligt ud, da Karolin besøger en veninde på Amager. Veninden foreslår, at hun kigger på et lokale på gaden.

“Er det her stedet?” spørger Karolin Gud. Han siger ja.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Pris Gud!” tænker Karolin fyldt af glæde. Huslejen er kun 4000 kr. om måneden.

“Nu starter din rejse, Karolin. Du får udfordringer nu, men du skal være stærk, og du skal blive ved,” siger Gud i hendes hjerte.

Det følgende år bliver da også et af de hårdeste i Karolins liv. Hun er i gang med at istandsætte caféen, da hendes far dør, og otte dage senere dør hendes mor. Samtidig kæmper hun en 1-års kamp med kommunen om at få bevillinger til caféen. Det er en hård tid.

Dæmonen og den store engel

Oveni alt det får Karolin store rygsmerter og må sygemeldes fra sit arbejde. Rygsmerterne, forældrenes død og kampen med kommunen er for hårdt for Karolin.

“Gud, jeg kan ikke mere. Jeg giver op. Måske er det dig, der stopper det?” spørger hun Gud.

”Karolin, jeg starter ikke noget, som jeg ikke færdiggør, og det er ikke mig, der stopper det,” svarer Gud.

Der får Karolin et syn af Jesus med en masse engle.

“Åbn dine øjne og ører,” siger Jesus. Karolin ser et flagermuslignende væsen, som stikker hende i ryggen, mens hun skriger af smerte.

“Se nu, hvad der sker”, siger Jesus.

Karolin ser en kæmpe engel, som råber højt af væsnet. Det bliver helt lille og flygter.

“Englene er her for at passe på dig. I morgen får du dit svar, for du skal være helt sikker på, at det, du har set her, er rigtigt,” fortæller Jesus.
Karolins rygsmerter forsvinder øjeblikkeligt, og næste dag får hun en mail fra kommunen. Hendes mand åbner mailen.

“Du har fået dit svar, Karolin. Du har fået bevillingen,“ siger han.

Karolin græder af lettelse.

Bombardement i baghaven

Mens Karolin fortsætter istandsættelsen af caféen, spørger hun Gud, hvad caféen skal hedde. I et syn viser han hende en tidslinje med scener fra hendes barndom i Iran, hvor hun og familien blev forfulgt, fordi de er assyrere, en kristen minoritet. Samtidig var der krig mellem Iran og Irak, som de også led under. I en af scenerne på tidslinjen er Karolin 14 år, og familien må sove i haven, fordi der er mange bombardementer. Sirenerne lyder, og en stor eksplosion rammer tæt på familien. Karolin vågner af lufttrykket fra eksplosionen. Hendes mor griber hendes hånd og får hende ned i kælderen.
”Kan du huske dengang, Karolin, der var jeg med jer,” siger Gud.

Gud var med i flugten

Karolins familie må flygte fra Iran to og to, så de ikke vækker mistanke. Karolin er 15 år, da hun flygter med sin mor. Flugten tager næsten en måned, og Gud viser Karolin flere scener fra den hårde flugt: Da de kommer over grænsen til Tyrkiet, bliver en bus ramt af en bombe. Døde mennesker ligger på vejen.

”Der var jeg med jer,” siger Gud.

En tyrkisk chauffør vil prøve at lokke Karolin og moderen med sig for at voldtage dem, men moderen forstår, hvad han siger til en kollega om sine hensigter. De slipper fra ham ved at give ham lidt penge.

”Der var jeg også med,” siger Gud.

De to kvinder har ikke mad i Tyrkiet, men en hotelejer tilbyder dem mad, kaffe og fine billetter, så de kan komme videre. Gud var med.

Karolin og hendes mor kommer til Danmark i 1985, og da Karolin hører kirkeklokkerne første gang, ved hun: ”her er jeg tryg”. Hun ser, at Gud har været med hele tiden, også i processen med caféen. Derfor vil hun kalde caféen Emmanuel, som betyder ”Gud med os.”

Emmanuel og de syv hjælpeprojekter

Mange troede ikke, det ville ske, og slet ikke for 50.000 kr., men d. 24. oktober 2015 åbnede Karolin Café Emmanuel på Milanovej 9 på Amager.

Karolin ved ikke, hvad caféens større vision er, så hun spørger Gud. I en drøm ser hun engle tænde syv bloklys. Gud siger, det betyder syv projekter, som skal hjælpe hver sin udsatte målgruppe, og Karolin skal styre projekterne. Han fortæller, at 10 procent af caféens indtjening skal gå til projekterne.

”Men jeg tjener kun til regningerne nu,” siger Karolin.

”Brug det, du har, så vil jeg velsigne det,” svarer Gud, og Karolin kommer i tanke om drikkepengene. Sidste år fik caféen 2000 kr., og i år er det steget til 4300 kr. Derfor er fire af projekterne kommet i gang i det små, og Karolin har set, at Gud velsigner det.

”Tag dit kors op, og følg mig”

”Det var historien om ham, der står bag Café Emmanuel, for det er Gud,” fastslår Karolin Keyghaldi Østergaard, som nu er 46 år.

Hun har netop fortalt sit vidnesbyrd i den lille, hyggelige Café Emmanuel, som oser af hjertevarme og nybagte boller.

”Når man siger ja til Gud, skal man stole 100 procent på ham. Satan prøver at ødelægge, men du skal ikke give op. Jeg troede på Gud før, men nu ved jeg, hvem han er. Jeg har set hans mirakler og trofasthed i mit liv,” siger Karolin K. Østergaard.

Hun begyndte at høre Gud tydeligere i takt med, at hun brugte mere tid med ham, involverede ham i sin hverdag og startede med at tro på, at han taler direkte.

”Det gælder enhver, som tror på ham og prioriterer ham først: Han vil åbne en verden for dem, som de ikke har set før,” mener caféejeren.
Men det kræver et offer, påpeger hun.

”Jeg har spurgt Gud, hvorfor han har valgt mig, for jeg tvivler og er ikke stærk. ’Du var villig til at ofre dig og gå hele vejen, selvom det har kostet dig meget,’ sagde Gud. Det er Gud, der har givet mig styrke til at blive ved. Uden ham er jeg ingenting,” understreger Karolin K. Østergaard.

Har offeret så været det værd?

”Jeg kan ofre hele mit liv til Jesus, og det vil ikke være nok for, hvad han har gjort for mig i dette liv og især på korset. Mit største ønske er at fuldføre, hvad han har lagt i mit hjerte,” siger caféejeren, som nu skal ud at uddele pengegaver til hjemløse.