Go’ gave til udstationerede børn

Bogen ’Go’ skal hjælpe børn til at samle minder og skabe mening og sammenhæng i deres liv både før, under og efter en udstationering. Og forældrene får hjælp til at tale med børnene om fx venner, vrede, mad, hjemve og det at sige farvel.

Go har som undertitel ”Min ultimative guidebog før, under og efter vores ophold i udlandet. En guidebog til børn mellem 6-13 år”.
Bogen er skrevet af ”Maria Techow, Emilie Frijs Due, Bente Skovby Burke – og dig!”, hedder det på bogens første side. For det er i høj grad en arbejdsbog, som børnene selv må udfylde med deres helt personlige tanker, ønsker, planer, frustrationer og minder.

For alle TCKere

Bogen er udgivet af Center for Familieudvikling, som tilbyder tidligere udstationerede børn forskellige typer netværk, bl.a. Facebooknetværket ’Third Culture Kids i Danmark’, som henvender sig til unge mellem 13 og 29 år.

Et forord til forældrene opfordrer dem til at hjælpe de yngste børn i arbejdet med bogen. Samtidig kan bogen åbne for samtalen mellem forældre og de lidt større børn om alt det, der fylder, både når man rejser ud, bor i udlandet og senere vender hjem igen.

Jeg forestiller mig, at bogen desuden kunne finde anvendelse i de udstationeredes danskundervisning, børneklubber o.lignende.

Ud af comfortzonen

Som mor og tidligere udstationeret er jeg vildt begejstret for konceptet. Dette er virkelig en bog, som fortjener at få plads i bagagen, når familien pakker sine sydfrugter, og den kommer godt omkring de temaer, som fylder, når man skifter land, kultur, sprog, venner osv.

Tilgangen er ærlig – det er ikke sjovt alt sammen, når man må sige farvel eller lider af hjemve – men der er også løsninger. Og mange af de gode perspektiver kommer ikke fra voksne eksperter men derimod fra unge, som selv har skoene på.

Der er udfordringer til det barn, som frygter det nye og ukendte: ”Træd ud af din comfortzone!” For det er netop uden for comfortzonen, at det magiske sker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tilbage – og hvad så?

Den fine, interaktive tilgang illustreres fx i kapitlet ”Tilbage igen”. Her lyder en tekst under overskriften: Kan du genkende det?
”Når man rejser tilbage, kan man have brug for at reagere på meget forskellige måder. Særligt 3 reaktioner kan opstå i den nye hverdag i Danmark. Er der nogle af dem, du kan genkende?”

Tre små håndtegnede bokse prydet med hhv en kamæleon, et ansigt med en megafon og et anonymt ansigt under en kasket viser tre typer af reaktioner, som kan kendetegne den hjemvendte.
Man kan så krydse af eller kommentere i boksene, om man er ”Kamæleonen”, som prøver at passe ind og være ligesom alle andre; om man er ”Råberen”, der vil være anderledes og siger det HØJT eller ”Den Usynlige”, der prøver at undgå at træde forkert og i stedet kigger på fra sidelinjen.

Det er en fantastisk bog. Den vil være et fint springbrædt til reflektion – og til at føre dagbog. Jeg har bare en lille bekymring for, at den som sådan vil appellere en hel del mere til pigerne end til drengene i aldersgruppen. Men hvorfor så ikke bare lade den indgå som en del af fx dansk-pensum? For emnerne og opgaverne i bogen er guld værd både før, under og efter et længere udlandsophold.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Maria Techow, Emilie Frijs Due, Bente Skovby Burke: Go. Min ultimative guidebog før, under og efter vores ophold i udlandet.
176 sider • 239 kr. • Udgivet af Center for Familieudvikling