Bilulykke styrkede Andreas’ tro

Andreas Ancheril Mathew fik helt styr på proportionerne i relationen mellem menneske og Gud, da han og familien overlevede en alvorlig bilulykke for tyve år siden. Han erkender sig ”dybt afhængig af Gud”.

Andreas Mathew, som har et kommunikationsfirma og er frikirkepræst, fik en dybere tro,
da han sammen med sine søskende overlevede en voldsom trafikulykke.

Inspiration, kreativitet og gode arbejdsopgaver er gaver fra Gud, mener Andreas Ancheril Mathew. Han er et flittigt menneske, som gør godt med gaverne i kommunikationsbureauet By Mathew. Og som frivillig frikirkepræst i Projekt:KIRKE i Hjørring.

Kommunikationsfirmaet i Hjørring har han sammen med sin hustru – Helene Ancheril Mathew, der er kommunikationskonsulent og har en kristen baggrund.

Deres fælles tro påvirker deres arbejdsliv og tilgang til firmaet.

– Vi er alle fået betroet nogle talenter, og udfordringen er at bruge dem godt. Alt mit arbejde udspringer af min tro. Den lokale kirke er verdens håb, og vi har verdens bedste budskab, men vi er bare som kirker ikke altid særligt gode til at formidle det.

– Kirkens formål giver inspiration til alt det, jeg laver i mit firma – til, hvordan vi kan kommunikere gennem støjen … råbe op og blive hørt i den tid, vi lever i.

– I By Mathew hjælper jeg folk med at fortælle deres historier og budskaber. Samt med at se og fjerne forstyrrende elementer, som forhindrer dem i at gøre det. Jeg ser på, hvad der skal til, for at budskabet – kommunikationen – er helt tydelig, forklarer han.
Andreas Mathew prøver så vidt muligt at se og formidle helhedstræk gennem mange forskellige dele.

– Udgangspunktet for arbejdet er: Alt hvad du gør, siger noget om dig – den kirke du er i, dit firma, hvordan du behandler andre osv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi fortæller hele tiden historier – både bevidst og ubevidst. Alt, hvad jeg gør arbejdsmæssigt, skal helst efterfølgende kunne måles på disse tre områder: Modtagerne får mere viden, ændrer holdning og ændrer adfærd, siger han.

Engang sad han i studiet hos en producer og lavede noget musik. Undervejs blev han spurgt: ”Hvad bruger du så Gud til i din hverdag?”
– Jeg svarede, at jeg altid bad om Guds visdom og hjælp – for eksempel hvis jeg skulle forhandle en kontrakt eller lignende. Så vendte produceren sig om og sagde bestemt til mig: ”Jamen det er jo snyd!”

For Andreas Mathew er det dog snarere et spørgsmål om sikkerhed og tillid. Det er vigtigt for ham at sikre sig, at alting er i de rette hænder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ægteparret Andres og Helene Mathew har sammen firmaet ’By Mathew’.
Når Gud er størst

Andreas Mathew kan skrive en hel bog om sine oplevelser med Gud. For 10 år siden var han ”musikpræst” i Kirken i Kulturcenteret på Drejervej, hvor han var ansvarlig for lovsangs-cd´er – ”Live Lovsang”- og med på holdet, der bl.a. startede konferencen Forvandling.

Hans far, som kommer fra Indien, er også frikirkepræst, og det er ikke småting, Andreas trosmæssigt har set, hørt og oplevet gennem årene.

En gang var han sammen med sine søskende og deres band på turné i Estland og oplevede Gud gøre mirakler ud over, hvad man kan forestille sig. Undervejs var der en motor, som brændte sammen, men da de bad for det, virkede den igen. Det var lige efter murens fald, og de var ude på en lille ø uden mulighed for hjælp, så det var stort.

Men en bilulykke, der skete, da han sammen med sine søskende klokken tre om natten kørte hjem fra en konference, hvor de havde givet en koncert, har dog rykket hans tro mest.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det gjorde størst indtryk på mig, da vi kørte galt for 20 år siden, og flere i min familie og venner lå for døden, men alle overlevede!

– Min mellemste søster brækkede ryggen. Min yngste søster brækkede nakken og blev lagt i respirator i ti dage, hvor vi frygtede, at hun ville blive lam. Min lillebror fik en kraftig hjernerystelse og slag fra sikkerhedsselen.

Min kusine fik hul i leveren og fik smadret sit ansigt af glas fra bilruden og andre mindre alvorlige ting. Chaufføren fik åbent kraniebrud, smadrede sit ben, brækkede hoften og meget mere. Han havnede også i respirator…

– Jeg fik kun et slag fra selen, fortæller han.

Bilulykken ændrede hans tro. At Gud er størst – og mennesker små – har siden trafikulykken været fuldstændigt på plads for Andreas Mathew.

– Når man står midt i smerten …når man står med døden i hånden, forholder man sig anderledes til tro. Mens jeg stadig ikke vidste, om min lillesøster og min kammerat ville overleve, oplevede jeg midt i det hele en dyb fred. Det var, som om Gud sagde: ”Hey, jeg er her stadigvæk”.

– Da jeg talte i telefon med min mor, mens vi var på ulykkesstedet og ventede på ambulancen, sagde hun: ”Jeg forstår det ikke. Jeg bad for jer”.

På hospitalet kom en kristen, han kendte i forvejen og besøgte ham: ”I er uden for Guds plan. Det er Guds straf”, sagde hun til den fortvivlede unge mand som forklaring på ulykken.

Hendes tankeløse ord – og hans egne erkendelser i kølvandet på ulykken – vendte han senere til noget positivt … til en drivkraft, der gjorde ham stærkere. Og også var med til at give ham mod til at arbejde for og tro på, at det er vigtigt at vide, hvor man kommer hen, hvis det skulle gå galt.

– Jeg fik samtidig også forståelse for, at selv om man følger Gud og gør det, Han beder en om, kan man opleve ulykker, smerte og udfordringer. Som biblen siger: Det regner både på retfærdige og uretfærdige, siger Andreas. (Mat 5,45)

Et par dage senere var Andreas og hans mor ude for at se bilen. Den var fuldstændigt krøllet sammen efter ulykken. Hans mor græd: ”Gud, nu kan jeg se, at du var der”.
”Ja, Gud var med os”, erkendte også Andreas Mathew.
På ulykkestidspunktet havde hans søstre Sabine og Rebekka netop lært lovsangen ”Du er min Gud”.

Da Rebekka på sin ti års fødselsdag vågnede op fra koma, sang hun stille: ”når jeg er svag, løfter du mig op, Jeg finder styrke i dig. Når alt går galt, så er du der, viser mig vejen igen”. (Hillsong You are my Lord)

– Når man kommer så tæt på døden, tager man livet op til revision. Alt, hvad man troede var sikkert, er ikke sikkert mere. Overlever de? Jeg blev først vred på Gud, for ”nu har vi fortalt om dig til koncert efter koncert”, men pludselig midt i smerte, vrede og kaos fik jeg lov til at opleve en fred, som overgår al forstand … som biblen fortæller om. Jeg var ikke i tvivl om Guds eksistens – og hans ønske om at vende situationen til noget godt, selvom jeg stadig ikke forstår, hvorfor det skulle ske, fortæller Andreas Mathew.

Søstre på hitlisten

Efter ulykken begyndte Mathew og hans søstre for alvor at satse på et gennembrud med musikken, og de har ofte gennem årene fortalt deres vidnesbyrd om ulykken.
– Midt i kaos begyndte jeg naivt at bede Gud om at komme ind som nr. 1 på hitlisten med noget musik, siger frikirkepræsten.

Kort tid efter fik han som manager signet sin lillesøster Rebekka og hendes veninde Rannva til RecArt, og kun 1,5 år efter ulykken røg Creamy ind om nr. 1 på hitlisten i 13 uger. Creamy fik succes og i 2000 – to år efter ulykken – vandt de også en grammy.

– Vi oplevede, at personalet fra sygehuset, hvor Rebekka tidligere havde ligget i respirator, ringede og spurgte, om det var den samme pige, som lå i respirator for mindre end 1,5 år siden, som nu stod og sang, fortæller han.

Nogle år senere, hvor ”musikbranchen krakkede pga. piratkopiering”, og Andreas mistede størstedelen af sin indtægt, mødte han Helene, og de startede et eventbureau sammen.
Parret var i 2008 et år i Australien, hvor han læste på sin bachelor i teologi.

Samme år vandt hans bror Dansk Melodi Grand Prix. Andreas’ bror Simon, gjorde indtryk i finalen i Vild Med Dans og vandt i 2005 TV2-konkurrencen ”Scenen er din”. Han er i dag ansat som skuespiller på Århus teater.

Andreas og Helene har tre børn: Kiaya på ti år, som danser ballet, Noah på otte år, som går til karate og spiller guitar, samt India på seks år, der også danser ballet.

– Jeg er dybt afhængig af Gud og har altid brug for min tro. Min hverdag fungerer slet ikke uden. Troen er det, som giver mit liv mening og får mig ud af sengen – også de dage, hvor livet brænder på.
– Det gør noget at leve et liv med formål og mening. Jeg synes, det er vildt at vide, at jeg ikke er en tilfældighed, selvom omstændighederne ellers nogle gange kunne antyde det, siger Andreas Mathew.

Han mærkede Gud første gang omkring otte-årsalderen, da han i en inderlig bøn bad om, at Jesus måtte komme ind i hans hjerte – og oplevede, at Han gjorde det.
– Jesus blev og er min ven, og jeg har haft mange trosoplevelser siden, siger Andreas Mathew.

Nuværende opgaver

Sidste år blev han spurgt, om han ville være regional European producer for Willow Creek.

– Jeg overser nu 34 land med 70 sites. Så jeg er blevet en del af det internationale team på verdensplan, fortæller Andreas Mathew.
I 2017 var ikke mindst resultatet af en stor arbejdsopgave for Lego synlig:

– Jeg var kreativ producer for åbningen af det nye Legohouse i Billund og skulle sammensætte og samskabe de elementer, som de ønskede skulle formidles. Min opgave var at skabe den rette platform og ramme for den fortælling og oplevelse, som huset giver. Man kan også sige, at jeg skulle male et maleri med de farver, som jeg blev givet – og sikre, at den røde tråd var tydelig og bærende hele vejen igennem i lyd, lys, tale, billeder, rammer osv., tilføjer Andreas Mathew.