Da Blachman blev tavs

Af Henrik Engedal

Den ellers altid talende Thomas Blachman blev helt stille, da han fik et bestemt spørgsmål. Og hans reaktion fortæller meget om den kultur, vi lever i.

Jeg kan faktisk godt lide Blachmans følsomme og eksplosive væsen. Hans forsøg på at skabe noget unikt er inspirerende. Han er en interessant person.

Det var nok også derfor, at han var inviteret i ’Vi ses hos Clement’. De andre gæster, Klaus Riskær og Kasper Wung-Sung, sørgede også for, at samtalen aldrig blev kedelig. Men da emnet kom til at handle om døden, blev Blachman tavs. ”Tænker du på døden?” Selv Clement blev overrasket over Blachmans tavshed. Der var ingen svar, ingen smarte bemærkninger. Kun tavshed. Det var meget tankevækkende! (se programmet her)

I vores kultur er der nemlig mange, der råber højt. Der er meget hovmod. Der er mange skråsikre meninger, og mange ting, der bliver præsenteret som facts – uden at være det. Ateister og agnostikere råber jævnligt op og latterliggør troen på Gud.

Men går man lidt i dybden, så har de ingen intellektuelt tilfredsstillende svar på livets grundlæggende, store fire spørgsmål: Hvor kommer jeg fra? Hvorfor lever jeg? Hvordan skal jeg leve? Hvad sker der når jeg dør?

Dyrkelsen af menneskets intellekt og friheden til at vælge vores eget liv er blevet en blindgyde, fordi dyrkelsen af ”kødet”, det selviste i os, ikke leder til en varig tilfredsstillelse. Snarere håbløshed. Vi glemmer de fire vigtigste spørgsmål, som man kan leve livet ud fra. Humanisme uden Gud er stærkt forankret i Danmark, men den giver bare ingen tilfredsstillende svar. Det ender med tavshed eller kynisme.

I sidste ende, bliver alle de højtråbende og skråsikre mennesker tavse. Når døden banker på og livets uundgåelige realitet går op for dem, så er det tomme liv uden Gud mest tydeligt. På samme måde, som hamsteren, der hele livet har løbet rundt i hamsterhjulet til sidst hopper af. Man indser, at det egentligt var ligegyldigt, lidt tomt. Man byggede på sand, fremfor klippe.

Uden Gud altså. For den kristne er livet fyldt med mening og håb. Jesus svarer tilfredsstillende på de fire store spørgsmål. Hos Jesus får du mening og vejledning til livet. Byg dit liv på et fundament, som holder. Det gør troen på Jesus.


Artiklen fortsætter efter annoncen: