Dansk børnetøj hitter i Mali

Præsteskoleleder i Cameroun Samuel Dawai, Mission Afrikas generalsekretær, Peter Fischer-Nielsen og partnerkoordinator Thore Eklund holder skiltet for Euroshop-butikken, som sælger dansk børnetøj til fordel for missionens arbejde i Mali. Foto: Mission Afrika.

En ny genbrugsbutik i Mali med overskudstøj fra Danmark har på kort tid leveret et flot overskud til udviklingsprojekter i Mali. Succesen er blevet til i et samarbejde mellem missionsorganisationen Mission Afrika, Mission Afrikas partnerorganisation Luthersk Brødremission i Mali samt ngo’en Dooni-Dooni.

Mere end 7.500 stykker børnetøj er blevet solgt af medarbejdere fra Luthersk Brødremission i Mali (MFLM) og ngo’en Dooni-Dooni, siden genbrugsbutikken EUROSHOP åbnede i hovedstaden Bamako i juni 2017.

Kvalitetstøj hitter

Børnetøjet er doneret til Mission Afrika af de danske produktionsvirksomheder HRT Textiles og Danefæ og pakket i containere af frivillige fra Mission Afrika og Dooni-Dooni.
På grund af småfejl må tøjet ikke sælges i EU, men det er salgbart og i god stand. I Mali er efterspørgslen efter kvalitetstøj stor, særligt blandt den voksende middelklasse, og den lokale produktion kan ikke følge med.

Overskud til udvikling

EUROSHOP sikrer, at indtægterne fra salg bliver til samfundsudvikling i Mali, hvor næsten 50 procent af befolkningen lever i fattigdom. På et halvt år har tøjsalget præsteret et overskud på omkring 50.000 danske kroner, der går til uddannelse og landsbyudviklingsprojekter gennem Mission Afrikas partnerorganisation MFLM og ngo’en Dooni-Dooni.
Næste container til Mali bliver afsendt i løbet af foråret 2018. Denne gang bliver børnetøjet fra HRT Textiles suppleret med skoletasker doneret af produktionsvirksomheden JEVA. Målet er at få endnu flere virksomheder med i det tre-årige pilotprojekt, så vareudvalget og dermed indtægterne i EUROSHOP kan øges.

Elizabeth Kodio fra MFLM besøger Danmark i marts for at fortælle om genbrugsprojektet i Mali. Foto: Mission Afrika.
”Bagkvinde” til Danmark

Fra den 28. februar til den 14. marts kommer Elizabeth Kodio, leder af udviklingsafdelingen i MFLM, til Danmark for at fortælle om EUROSHOP og MFLM’s projekter. Elizabeth Kodio har sammen med Thore Eklund fra Mission Afrika været hovedaktør bag genbrugsprojektet i Mali.

Under opholdet skal hun blandt andet holde foredrag på Mission Afrika Dag i Holstebro den 3. marts og deltage i diverse lokalarrangementer i hele landet.

EUROSHOPs bagland

Mission Afrika, som indtil 2008 hed Dansk Forenet Sudan Mission, samarbejder med kirker og organisationer i Nigeria, Cameroun, Sierra Leone, Centralafrikanske Republik og Mali. Luthersk Brødremission i Mali (MFLM) blev etableret i 2011 som et ligeværdigt samarbejde mellem Mission Afrika og Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun, der også er partner med Mission Afrika. Siden 2012, hvor MFLM blev godkendt som trosbaseret udviklingsorganisation har organisationen arbejdet med landsbyudvikling gennem gedeavl og gødningsproduktion med støtte fra Mission Afrika og Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMRU).
Dooni-Dooni i Danmark er en norsk-dansk forening, som arbejder med udviklingsprojekter inden for uddannelse og landbrug i to kommuner i Mali. Dooni-Dooni i Danmark er baseret på kristne grundværdier.
Dooni-Dooni i Mali er en NGO, godkendt af de maliske myndigheder, der driver udviklingsarbejde i Mali. NGO´en fokuserer på at bygge skoler og styrke de unges grunduddannelse samt forbedre dyrkningsmetoder og landbrugsdrift.