Kan jeg komme lettere gennem mit terapiforløb?

Man kan lære meget teori om løb, men man får kun stærke muskler ved selv at løbe. Det samme gælder terapi og personlig udvikling.

Kære Suh
Jeg har i de senere år været optaget af personlig udvikling, jeg har bl.a. gået i terapi ad to omgange. Det har været hårdt, smertefuldt, men også enormt befriende, og jeg er begyndt at se og forstå mig selv på en ny måde.

Det har samtidig betydet, at jeg også opfatter omverdenen omkring mig på en ny måde, og det er som om, at jeg skal starte helt forfra på mange planer. Det er svært og til tider angstprovokerende, og jeg har nogle gange lyst til bare at stikke hovedet i busken og ”gøre som jeg plejer”, selvom jeg godt ved, at det ikke er sundt for mig. Er der noget, jeg kan gøre eller være særligt opmærksom på, så det er knap så hårdt?
VH G

 

Kære G
Det korte svar er nej. Der findes ikke nogen genvej i forhold til det at arbejde med sig selv, det ligger i selve begrebet: At arbejde – med sig selv.
Så ligesom du sagtens kan indhente en masse viden om, hvordan du bliver god til at løbe ved at læse om det, lytte til andres erfaringer – så får du kun stærke benmuskler og en forbedret kondition ved at komme ud og løbe selv.

Sådan er det også med det kontinuerlige arbejde, der følger med en personlig udvikling: Man kan godt indhente inspiration fra andre, læne sig op ad andres erfaringer, men i sidste ende er det dig, der er nødt til at fælde den endelige dom: Er det her godt for mig? – ud fra din unikke situation, personlighed, værdigrundlag osv.

Forandring gir utryghed

Du har helt ret i, at det er slidsomt og hårdt at opleve, at alting pludselig skal genopdages på ny, for vi mennesker er vane-dyr, vi falder meget hurtigt ind i faste rutiner.
Mange af os vil kunne genkende, at er man f.eks. på kursus over flere dage, så sætter langt de fleste af os sig på 2. dag trolig det samme sted som dagen forinden, simpelthen fordi det er trygt – man har prøvet det før.

Når ens hverdag og virkelighed pludselig opleves som ændret i forbindelse med fx personlig udvikling, så skaber det utryghed: Man ved ikke, hvad man kan forvente sig, eller hvordan man skal forholde sig. Det er angstprovokerende. Og det stresser. Og man kan synes, at ALT er nyt!
Men måske er det i virkeligheden ikke sådan?! Måske skal du redigere i den måde, du forstår din ”nye” situation på? Du er måske for kategorisk og kommer til at over-generalisere tingene?

Måske er det faktisk ikke hele omverdenen, du opfatter på en nye måde, men blot noget af den, og nogle af dine relationer? Og måske skal du ikke starte helt forfra på alle planer, men blot ændre adfærd på enkelte planer?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skriv 2 lister

Prøv at hæve dig lidt i helikopter-perspektiv. Mon ikke der alligevel er mange ting i din hverdag og i dit liv, der stadig er det samme, din personlige udvikling til trods? Og måske er der flere elementer i dit liv, du kan nøjes med enten at udbygge en smule eller blot revidere lidt?
Sæt dig evt. ned og skriv en liste over ting, der stadig fungerer – ting og relationer, du stadig er tilfreds med, og som gør dig tryg. Derefter kan du lave en liste over ting og relationer, du gerne vil eksperimentere med eller afslutte.

Når liste nr. 2 bliver for anstrengende og opslidende, så kan du jo tage en pause og fokusere lidt på at lade op ved at koncentrere dig om liste nr. 1.
Hilsen Suh