Kina: 100 kristne sendt til kommunistiske ”omskolingslejre”

Over 100 kinesiske kristne er de seneste måneder blevet sendt til ”omskolingslejre” i Xinjiang Uyghur provinsen, oplyser World Watch Monitor.

I disse lejre, der også er kendt som ”studiecentre” eller ”centre for holdningsændring” lærer kinesere, hvordan de skal være loyale overfor den kommunistiske ideologi.
Tidligere har skolens ”studenter” især været folk fra det etniske mindretal uyghurerne, som har muslimsk baggrund. De har været målgruppen for regeringens antiterror-kampagne mod separatistgrupper og militante islamister. Men nu er nye kristne konvertitter også blevet en målgruppe for omskolingen.

I fængsel på ubestemt tid

En kilde har fortalt WWM, hvordan medlemmer af hans kirke blev sendt til en sådan lejr uden at vide, hvornår de ville komme tilbage. Nogle blev på lejren en måned, andre i et halvt år eller længere. Kristne familier bliver splittet op, når en af forældrene skal ”omskoles”.
De efterladte familier beskriver lejrene som et fængsel:
”Jeg ved ikke, hvor min mand er nu, men jeg tror, at Gud stadig bruger ham i fængslet eller lejren. Somme tider er jeg bekymret for, om han har nok tøj til at holde sig varm i fængslet, siger en kvinde. Hendes mand er leder i et område med mange kristne, der er konverteret fra islam.
”Jeg er bange for, at det også vil ramme mine børn”, siger en anden kvinde, hvis mand er under omskoling. ”Læreren i skolen har holdt særligt øje med mine børn, efter at myndighederne fortalte skolen om min mand”, tilføjer hun.

Xinjiang beskrives i en Wall Street Journal rapport som verdens mest overvågede område. ”Der er kampvogne på gaden, politistationer på hvert gadehjørne og tonsvis af overvågningskameraer”, skriver The Wall Street Journal. I Xinjiang bliver man nu tjekket flere gange om dagen, fx på markedet, på gaden, ved indgangen til en biograf eller under rejse med offentlig transport.
“Selv din smartphone bliver tjekket”, skriver Wall Street Journal.

Også de registrerede kirker har nu fået påbud om at tjekke ID hos alle, der kommer til søndagsgudstjenesterne. Mange kristne opgiver af den grund at komme i de registrerede kirker.
”Jeg føler, at jeg bor i et stort fængsel”, fortæller WWMs kilde.
For et år siden kunne World Watch Monitor afsløre, at myndighederne i Xinjiang havde forbudt alle kristne aktiviteter i ikke-registrerede kirker – angiveligt som et anti-terror tiltag.
Der er omkring 20 millioner muslimer i Kina, hvoraf de fleste er fra de etniske Hui og Uyghur grupper. Der anslås at være mindst 100 millioner kristne i landet, men mange kristne hører til i undergrundskirker og er derfor ikke talt med i statistikkerne.