Efterspørgslen på eksorcister eksploderer

Af Iben Thranholm

Vatikanet i Rom har netop meldt ud, at efterspørgslen på eksorcister, altså præster, der kan foretage djævle- og dæmonuddrivelser, er eksploderet de seneste år i Italien. I hele den vestlige verden er behovet støt stigende. Kirken kan slet ikke følge med efterspørgslen og planlægger derfor at uddanne mange flere af dens præster til eksorcister.

Hvis nogen mener, at djævleuddrivelse hører fortiden til, kan de altså godt tro om. Ifølge den sicilianske præst Benigno Palilla, der er en erfaren eksorcist, er der alene i Italien 500.000 sager om året, hvor folk opsøger en eksorcist.

Palilla forklarer i et interview til Vatikanets Radio, at den store efterspørgsel skyldes, at mange opsøger spåkoner og tarotkort-læsere. Det kan åbne døren for djævlen og for besættelser, fortæller Palilla. En undersøgelse fra oktober 2017 viser, at omtrent 13 millioner italienerne, dvs. en fjerdedel af befolkningen, regelmæssigt opsøger astrologer, kortlæsere eller spåkoner. I 2001 var tallet kun tre millioner.

Dog er det eksorcisternes erfaring, at der i mange tilfælde ikke er tale om reel besættelse, men om psykologiske eller åndelige problemer. Derfor arbejder de fleste eksorcister sammen med en psykiater. Før man overvejer en eksorcisme, der består af en række bønner efter et særligt ritual, som er indstiftet af Den katolske Kirke, gennemgår personen derfor en mentalundersøgelse.

Problemet er, at der i dag er alt for få præster, der er uddannet til at påtage sig opgaven. Palilla forklarer, at ikke engang på præsteseminariet bliver der talt om det. Derfor bliver der nu hvert år i april holdt en international konference på et af de pontifikale universiteter i Rom, Regina Apostolorum, hvor præster mødes for at sætte fokus på det voksende problem med dæmoni i det moderne samfund.

For et par år siden deltog jeg selv i netop denne eksorcist-konference i Rom, hvor beviserne for den ondes aktivitet i vore dage var svære at modbevise. Under opholdet fik jeg også mulighed for at interviewe den nu afdøde Gabriel Amorth, der var Vatikanets chefeksorcist i en lang årrække.
Han sagde: “Djævlen vinder terræn i vor tid. Vi lever en tid, hvor troen forsvinder. Hvis man skubber Gud ud, indtager Djævelen hans plads.”